Ανησυχία στους κολυμβητές έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός ασυνήθιστου είδους τσούχτρας στην Ιεράπετρα και τη Σητεία.

Όπως καταγγέλλουν αρκετοί λουόμενοι βίωσαν τη δυσάρεστη εμπειρία του τσιμπήματός της.

Οι αναφορές για τσούχτρες έρχονται από περιοχές που εκτείνονται από το Βάι, καλύπτουν όλη την ανατολική Κρήτη και συνεχίζουν νότια σε Μακρύ Γιαλό, Κουτσουνάρι όπως και αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας.

Για την κατάσταση αυτή μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

«Το φαινόμενο όπως είπε δεν έχει ερευνηθεί επί τόπου από το ΕΛΚΕΘΕ» ανέφερε και εξήγησε πως οι τσούχτρες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca, το οποίο προκαλεί προβλήματα όπου εμφανίζεται, όπως για παράδειγμα είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια στο Κορινθιακό Κόλπο. Εκεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν πολύ μεγάλο και διήρκεσε σχεδόν 3 χρόνια.

«Πρόκειται για ένα είδος τσούχτρας όχι ασυνήθιστο στην ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες, το οποίο όμως δεν είχε κάνει την εμφάνισή του ξανά σε παραλίες της Κρήτης», όπως λέει ο κ. Χρήστου.

«Πρόκειται για ένα είδος που έχει το χαρακτηριστικό να αναπαράγεται στα ανοιχτά και να σχηματίζει κοπάδια και να φτάνει ως τις ακτές, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργούν τα πλοκάμια της τα οποία είναι διάφανα εντός του νερού και μπορεί να φτάσουν ως και δύο μέτρα. Έτσι κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή και να τσιμπηθεί από μεγάλη απόσταση, σε σχέση με τις συνηθισμένες μέδουσες, με το τσίμπημα να προκαλεί αρκετά έντονο πόνο» προσθέτει.

Όπως λέει ο κ. Χρήστου το είδος αυτό της τσούχτρας εμφανίζει εξάρσεις στον πληθυσμό του σε ένα 12ετή κύκλο, με τα αίτια της έξαρσης να μην έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά.

Τα αίτια της εμφάνισής του στην περιοχή εκτιμά πως έχουν να κάνουν κυρίως με τα θαλάσσια ρεύματα που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και την άνοδο της θερμοκρασίας, χωρίς να θεωρείται πιθανό να οφείλεται σε φαινόμενα ρύπανσης και υπεραλίευσης.

Το φαινόμενο αυτό, όπως επισημαίνει πρέπει να μελετηθεί ώστε να φανεί το επόμενο διάστημα, αν υπάρχει αύξηση η μείωση του αριθμού των τσουχτρών στην περιοχή. «Δεν είναι απίθανο οι τσούχτρες να εξαφανιστούν σύντομα από την περιοχή αν αλλάξουν τα ρεύματα αφού η περιοχή έχει ανοιχτή θάλασσα και δεν ευνοεί την δημιουργία μεγάλων πληθυσμών από τσούχτρες οι οποίες εξαρτώνται για την κίνησή τους από τα θαλάσσια ρεύματα, χωρίς αυτό πάντως να θεωρείται δεδομένο» εξηγεί.

Ο κ. Χρήστου τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή σε όσους κολυμπούν για να μην τσιμπηθούν, ενώ ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι αρχικά το ξέπλυμα της περιοχής του τσιμπήματος με θαλασσινό νερό, και στη συνέχεια χρήση πάγου ή αν είναι εφικτό διαλύματος νερού και μαγειρικής σόδας με αναλογία 1 προς 1.

radiolasithi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook