Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από τον φοιτητικό σύλλογο CSD για την κατάθεση υπογραφών και διεκδίκηση δωρεαν μετακίνησης των φοιτητών.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση του φοιτητικού συλλόγου CSD του ΠΚ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, που αφορούν στο επίδομα ενοικίου για τους μήνες της καραντίνας και την οικονομική διευκόλυσνη των φοιτητών που θα ταξιδέψουν προς το Ηράκλειο για τη συνέχιση των μαθημάτων και την εξεταστική τους. 

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι οι οικογένειες των περισσότερων φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι στο Ηράκλειο, ενώ έχουν διαφορετικό τόπο καταγωγής, συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά το νοίκι ενώ οι φοιτητές είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, είναι ένα επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ο φοιτητικός σύλλογος απαιτεί να δοθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ (από 400 ευρώ τους μήνες Μάρτη και Απρίλη) ως ελάχιστο μέτρο του Υπουργείου και της κυβέρνησης, που καιρό τώρα εξαγγέλουν μέτρα που υποτίθεται ελαφρύνουν τις λαϊκές οικογένειες, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Σε αυτή τη βάση έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών από φοιτητές που διεκδικούν αυτό το επίδομα. Επιπλέον, ο φοιτητικός σύλλογος, στα πλαίσια της ίδιας λογικής, προτάσσει το αίτημα να καλυφθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών που θα κληθούν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο για να συνεχίσουν τη διενέργεια των εργαστηριακών και κλινικών τους μαθημάτων, καθώς και για την προετοιμασία τους για την εξεταστική περίοδο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τρίτη 19/5, στα πλαίσια του συλλαλητηρίου μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αντιπρόσωποι από φοιτητικούς συλλόγους κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κρήτης υπόμνημα σχετικά με το επίδομα ενοικίου μαζί με τις παραπάνω από 1000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ. 

Από τη μεριά μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

Να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το εξάμηνο και η εξεταστική. Να μη χαθεί κανένα μάθημα για κανένα φοιτητή. Άμεση ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής για όλα τα τμήματα, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση της σχολής με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.

Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα). Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.

Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Να υπάρξει προσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (πχ ξεχωριστά δρομολόγια μόνο για ΠΑΓΝΗ και μόνο για πανεπιστήμιο) μέσω συννενόησης της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία, ειδικά δεδομένου ότι είναι ίδιο το δρομολόγιο για ΠΑΓΝΗ και πανεπιστήμιο και αυτό γεννά ανησυχίες για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο.

Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook