Η μελέτη συμπεριέλαβε περισσότερους από 100 εθελοντές. Δημοσιεύτηκε σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό. Κατέγραψε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός από τα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κίνα.

Ελπίδες ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί όντως να αντιμετωπιστεί με εμβολιασμό δημιουργούν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης με ένα από τα πειραματικά εμβόλια που δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη αφορά ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Κίνα και χορηγήθηκε σε περισσότερους από 100 εθελοντές. Είναι η πρώτη μελέτη για εμβόλιο που δημοσιεύεται σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό. Αυτό είναι σημαντικό διότι σημαίνει ότι ο σχεδιασμός και τα ευρήματά της έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών.

Την περασμένη εβδομάδα, η παρασκευάστρια εταιρεία ενός άλλου εμβολίου είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα και της δικής της προσπάθειας. Ωστόσο αυτά αφορούσαν 8 εθελοντές και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε ιατρικό περιοδικό.

Στη νέα μελέτη αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του κινέζικου εμβολίου σε 108 εθελοντές. Το εμβόλιο προκάλεσε παραγωγή αντισωμάτων στο 50-75% των εθελοντών, αναλόγως με τη δόση που έλαβαν, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Επιπλέον, το εμβόλιο φάνηκε να είναι γενικώς ασφαλές στις χαμηλότερες δόσεις. Είχε βέβαια ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά αυτές δεν ήταν σοβαρές.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύονται σε μία στιγμή που πλησιάζει τις 340.000 ο αριθμός των θυμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο κορωνοϊός έχει επίσης ανιχνευθεί σε περισσότερους από 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ορόσημο στην μάχη εναντίον του νέου ιού», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Wei Chen, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. «Ωστόσο πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τη λοίμωξη, που προκαλεί ο κορωνοϊός, είναι πρωτόγνωρες. Το γεγονός ότι το εμβόλιο προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα προστατεύει και από τον κορωνοϊό».

Αδρανοποιημένος ιός κρυολογήματος

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό ως «όχημα», για να «μεταφέρει» με ασφάλεια θραύσματα του γενετικού υλικού του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αδενοϊός είναι ένας από τους ιούς που προκαλεί κοινό κρυολόγημα (αυτό που κοινώς αποκαλούμε «ίωση»).

Όταν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού μπει στα κύτταρα, αυτά αντιδρούν και παράγουν μία πρωτεΐνη. Την πρωτεΐνη αυτή αντιλαμβάνεται το ανοσοποιητικό και παράγει αντισώματα για να την καταστρέψει. Με αυτό τον τρόπο «εκπαιδεύεται» να αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Αν στο μέλλον το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον αληθινό κορωνοϊό, ο οργανισμός του πάλι θα παραγάγει την πρωτεΐνη. Το ανοσοποιητικό του όμως θα την «θυμηθεί» και θα επιτεθεί αμέσως στον ιό. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η επίθεση, θα τον εξουδετερώσει.