Υπό την παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη, της Διοικητού Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου κας Μαρίας Παππά, και εκπρόσωπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης ξεκίνησε σήμερα στο Ηράκλειο η άσκηση, ως πραγματικό συμβάν, με σενάριο τσουνάμι στην Κρήτη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην άσκηση συμμετέχουν σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους στο Στρατηγικό Επίπεδο ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος ως Επικεφαλής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι Διοικητές των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Δυνάμεων της Κρήτης, ο Διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης καθώς και ο Καθηγητής κ Κώστας Συνολάκης η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.

Στο τακτικό επίπεδο συμμετέχουν, δυνάμεις όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου & Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης καθώς και δυνάμεις από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Η άσκηση διεξάγεται υπό τη Διοίκηση Μικτής Ομάδας Ελέγχου, η οποία αποτελείται από ανώτερα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ Κρήτης και του ΙΤΕ με επικεφαλής την Εθνική Εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας.

Η κ. Κάλλι Σαΐνη, Εθνική Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε την ενημέρωση των παρατηρητών στο ΙΤΕ και κήρυξε την έναρξη της άσκησης.

Κατά την έναρξη της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Κυρίες και Κύριοι

Αρχικά θα ήθελα να καλωσορίσω τους φιλοξενούμενούς μας και να πω ότι είναι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη της άσκησης επιχειρήσεων με σενάριο τσουνάμι στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τις επόμενες μέρες.
Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων ανισοτήτων και αντιφάσεων υπάρχουν φαινόμενα απέναντι στα οποία όλοι οι άνθρωποι και όλες οι χώρες γίνονται ίσοι. Απέναντι σε φυσικά φαινόμενα ακραίων διαστάσεων και εντάσεων, καμιά χώρα όσο πλούσια ή μεγάλη ή αναπτυγμένη κι αν είναι, δε μπορεί να προβλέψει ή να αναχαιτίσει τη συχνότητα, την έκταση και την ένταση μιας φυσικής καταστροφής.

Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να μπορούμε να δημιουργούμε πέρα από ένα εθνικό, και ένα ευρωπαϊκό ή ακόμα και διεθνές δίκτυο άμεσης επέμβασης και προσφοράς βοήθειας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.
Στο πλαίσιο των αναγκών αυτών, θεσπίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου το 2001 το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται στην ίδρυση του Κοινοτικού Μηχανισμού για την Πολιτική Προστασία. αποσκοπώντας να διευκολύνει την ενισχυμένη συνεργασία επεμβάσεων πολιτικής προστασίας, εντός κι εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό με πολλές και σημαντικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά η πρόσφατη επιτυχία της επιλογής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μεταξύ των 10 εθνικών φορέων από τους αντίστοιχους των 27 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση του προγράμματος EU- CHINA DISASTER RISK MANAGEMENT. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με αφορμή το σεισμό μεγέθους 8.0 R του 2008 στην Κίνα και το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας μακροχρόνιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Μία ακόμη σχετική σημαντική πρωτοβουλία είναι η σύσταση και άσκηση της Μικτής Ελληνοτουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, γνωστή και ως JHET-SDRU, που γεννήθηκε από την αυθόρμητη ανταπόκριση των Ελλήνων να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη γείτονα χώρα στους σεισμούς του 1999 και έχει τύχει πολύ θερμής υποδοχής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η σημερινή μέρα σκιάζεται από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της κυβέρνησης τα θερμά μας συλλυπητήρια για τα θύματα της καταστροφής. Θα ήθελα να πω επίσης, ότι έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την γείτονα χώρα και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, όποτε μας ζητηθεί.
Η σημερινή άσκηση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εφόδιο στη φαρέτρα μας απέναντι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκομένους να διδαχθούν και θα εμπεδώσουν τον τρόπο της κοινής τους προετοιμασίας και κοινής λειτουργίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση EU POSEIDON 2011 -η οποία συμπίπτει με τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί ιστορικά εντός της Ε.Ε. με σενάριο τσουνάμι, ενώ μια σειρά από καινοτομίες, όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού και ηλεκτρονικής διαλογής, θα δοκιμασθούν επίσης για πρώτη φορά.

Πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία και έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε., καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής από τις εμπλεκόμενες Εθνικές και Περιφερειακές Αρχές Πολιτικής Προστασίας.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως τη σημερινή, που ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας.

Αναζητούμε πάντα τρόπους και ευκαιρίες για αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων, που χτίζουν ένα κοινό διασυνοριακό μέτωπο έναντι των κινδύνων από φυσικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.

Επιδιώκουμε έτσι να βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα απέναντι σε αυτό που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, ώστε να εγκαθιδρυθεί και να ενισχύεται διαρκώς η συνεργασία μας με άλλα κράτη σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών ή ατυχημάτων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που έχει αναλάβει την επιστασία της σημερινής άσκησης, αλλά και τους εθελοντές και όλους τους συμμετέχοντες
».

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διόκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος από το Περιφερειακό Κέντρο Διαχείρησης Κρίσεων ( ΕΚΑΒ) τόνισε την σημασία της άσκησης που πραγματοποιείται σήμερα και ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους :
«H σημασία της σημερινής άσκησης είναι αρκετά σημαντική γιατί είναι μια άσκηση που συμμετέχει η χώρα μας, η Γαλλία, η Κύπρος και παρατηρητές από όλη την Ευρώπη. Πρέπει να γίνονται αυτού του είδους οι ασκήσεις, πρέπει να αναπτύσσονται συνέργειες μεταξύ κρατών. Οι ώρες της κρίσης είναι πολύ σημαντικές και οι ώρες ευθύνης για όλους αυτούς τους μηχανισμούς τόσο των κρατών όσο και των τοπικών αρχών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάνω από όλα παίζει ρόλο η καλή οργάνωση και ο εθελοντισμός».

Σε ερώτηση εάν ήταν γνώστης του σεναρίου της άσκησης ο κ. Καρούντζος τόνισε:
«Παρόλο που είμαι “player” και είμαι ο υπεύθυνος να δίνω τις εντολές, δεν είχα καμιά ενημέρωση για οποιοδήποτε σενάριο. Τα γεγονότα έρχονται ξαφνικά, γεννήσαμε και εμείς οι ίδιοι γεγονότα στο τραπέζι διαχείρισης κρίσεων και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Την Περιφέρεια Κρήτης με τις υπηρεσίες της, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό, το Λιμενικό, και όλες τις δυνάμεις της Αεροπορίας. Νομίζω ότι όλα πάνε πάρα πολύ καλά και πάνω από όλα οι εθελοντικές ομάδες».
« Η όλη διαδικασία σήμερα είναι μια εμπειρία. Είναι μια πρόβλεψη η οποία ναι μεν γίνεται σε επίπεδο άσκησης πάνω από όλα επιστημονικής και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Συνολάκη για αυτό. Όμως αυτά τα σενάρια πολλές φορές ξεπερνούν τις επιστημονικές γνώσεις διότι για ότι αφορά την φύση κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα και τις καταστροφές που μπορεί να φέρει, κατέληξε ο κ. Καρούντζος».

Ο κ. Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Η σημερινή άσκηση, είναι μια πραγματική άσκηση, την παρακολουθούν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ευρώπη και αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα πετύχει. Επιτυχία της άσκησης θα είναι να αποτύχει η άσκηση. Δηλ. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Που είναι τα πράγματα, που μας χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Δηλαδή αν όλα πάνε καλά, όλοι έρθουν ενημερωμένοι και όλα πάνε τέλεια, σημαίνει ότι δεν κάναμε καλά την δουλειά μας και κάναμε πάρα πολύ εύκολη την άσκηση. Άρα όσο προχωρεί η άσκηση, η δουλειά η δικιά μου είναι να την κάνω ποιο δύσκολη για να δούμε ακριβώς σε ποιο σημείο θα «σπάσει» το σύστημα. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Να σπάσουμε το σύστημα για να δούμε τι μας χρειάζεται όταν πραγματικά μας συμβεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές σενάριο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook