Πενήντα τρεις άνθρωποι, πιστοί στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, εκτελέστηκαν πιθανότατα με συνοπτικές διαδικασίες σε ξενοδοχείο της Σύρτης, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καλώντας το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να διεξάγει άμεσα έρευνα.

Περιστατικά σαν αυτό, οι «φωνές» για διεθνή έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Μουαμάρ Καντάφι και το γεγονός ότι η σορός του παραμένει σε ψυγείο στη Μιζουράτα ρίχνουν τη σκιά τους στη νέα εποχή που θέλει να εγκαθιδρύσει το Μεταβατικό Συμβούλιο.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανακάλυψε τις σορούς συγκεντρωμένες στο ξενοδοχείο Μαχάρι της Σύρτης. Κάτοικοι έβαζαν τις σορούς σε σακούλες, προκειμένου να τις προετοιμάσουν για ταφή.

«Βρήκαμε 53 πτώματα σε αποσύνθεση, πιθανότατα υποστηρικτές του Καντάφι, σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στη Σύρτη. Κάποιοι είχαν τα χέρια δεμένα πίσω από τις πλάτες τους, όταν τους πυροβόλησαν» είπε ο Πίτερ Μπούκερτ του Παρατηρητηρίου.

Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές της Λιβύης να ερευνήσουν το συμβάν και να τιμωρήσουν τους ενόχους.

Το ξενοδοχείο φαίνεται ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο αντικανταφικών δυνάμεων που δρούσαν πέρα από τον έλεγχο του Μεταβατικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με μάρτυρες που ερωτήθηκαν από την οργάνωση, αντικαθεστωτικοί μαχητές από τη Μιζουράτα είχαν τον έλεγχο της περιοχής αυτής της Σύρτης από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η κατάσταση των πτωμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στο διάστημα από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, αναφέρει η HRW διευκρινίζοντας ότι βρέθηκαν συγκεντρωμένα στον κήπο του ξενοδοχείου, όπου μάλλον πραγματοποιήθηκε και η εκτέλεση.

«Η τελευταία αυτή σφαγή φαίνεται να περιλαμβάνεται σε μία σειρά φόνων, λεηλασιών και άλλων ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τους αντι-κανταφικούς μαχητές, οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω του νόμου» δήλωσε ο Πέτερ Μπούκερτ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ζητά έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα, όπως αυτή που ζήτησε η χήρα του Καντάφι αλλά και ο ΟΗΕ, αρκεί να γίνουν σεβαστοί οι μουσουλμανικοί κανόνες για την ταφή των νεκρών.

Ο Τζιμπρίλ έχει δηλώσει ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε σε διασταυρούμενα πυρά, ένας ισχυρισμός που πολλοί αμφισβητούν, μετά τις εικόνες και τα βίντεο που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η αυτοψία στη σορό του Καντάφι  έδειξε ότι ο συνταγματάρχης πέθανε από πυροβολισμό στο κεφάλι.

Αυτές οι «φωνές» και το γεγονός ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης δεν έχει ακόμα ταφεί και βρίσκεται σε ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα ρίχνουν τη σκιά τους στη νέα εποχή που θέλει να καθιερώσει η νέα λιβυκή ηγεσία, η οποία ανακοίνωσε και επισήμως την απελευθέρωση της χώρας, λέγοντας ότι «ο Φαραώ της σύγχρονης εποχής» βρίσκεται πλέον στον κάλαθο αχρήστων της Ιστορίας.