Πώς απάντησε η Τουρκία, ενώ προηγήθηκε ελληνικό διάβημα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε σημερινή του ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος στον Εβρο από ξένες δυνάμεις, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv το Σάββατο.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Open, από την ώρα που η Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, η Τουρκία δεν έκρυψε την ενόχλησή της προς το ελληνικό υπ. Εξωτερικών, λέγοντας πως «ο φράχτης πατάει σε ελληνικό έδαφος».

Μάλιστα, Τούρκοι πολίτες και στρατιωτικοί πήγαν στο σημείο και άρχισαν να κάνουν μετρήσεις.

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», καθιστά σαφές με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών και κάνει λόγο για «διασπορά fake news», με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για το ζήτημα που προέκυψε στον νότιο Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η» κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η Αλεξία Τασούλη, στο ρεπορτάζ της, τόνισε πως το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νότιου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

Σε ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, αναφέροντας ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Έντονα αντιδρά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο συρματόπλεγμα που επιχειρεί να υψώσει η ελληνική κυβέρνηση στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv και του ethnos.gr Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής μέσα στον ποταμό Έβρο, υποστηρίζοντας ότι η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει από το 1926 που ορίστηκαν τα σύνορα και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει με νότα από την Ελλάδα να μην προβεί σε κανένα έργο αν δεν υπάρξει νέος καθορισμός οριογραμμής.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, προειδοποιεί καταλήγοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ήδη στον Έβρο και δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα.

Οι διαφωνίες για την οριογραμμή
Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926.

Σε μια συγκυρία όπου φαίνεται πως πολλοί κραυγάζουν ανεύθυνα ότι οι Τούρκοι έχουν δήθεν καταλάβει ελληνικό έδαφος, το ερώτημα είναι πόσα μεγάλα είναι τα περιθώρια χειρισμών που έχουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ώστε να διασφαλίσουν τα ελληνικά συμφέροντα και να μην κατηγορηθούν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, είναι πως την Τρίτη θα ενημερωθεί και η Βουλή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook