«Ο φράχτης στον Έβρο εκνευρίζει την Άγκυρα» απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις

Εν αναμονή της τελικής εισήγησης της ομάδας επιδημιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει το μεσημέρι από τα Χανιά και συγκαλεί κατά πληροφορίες αργότερα το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και Σοφίας Ζαχαράκη, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την 1η Ιουνίου.

Τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων (μόλις 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες), αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, όσο και και προβεβλημένων μελών της Επιτροπής, όπως οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός βεβαίως κάποιου απροόπτου.

Χθες μέσω της συχνότητας του Open, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με την ψυχική και την πνευματική τους υγεία, με την κοινωνικοποίηση τους και τη μείωση κοινωνική ανισοτήτων». Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες να έχει εντός της ημέρας και επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τόσο για το θέμα των Δημοτικών όσο και για την καλύτερη δυνατή θωράκιση των δομών υγείας στη νησιωτική χώρα, στην οποία οι μετακινήσεις απελευθερώνονται από αύριο. Χθες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι βάσει της εγκυκλίου της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ανοίγουν από αύριο οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Επεισόδιο ρουτίνας στον Έβρο και η…αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ  
Στην ενόχληση της Τουρκίας εξ αιτίας της δρομολογούμενης ανέγερσης του φράχτη στον Έβρο και μάλιστα στην προσπάθεια της να καθυστερήσει την υλοποίηση του εν λόγω έργου αποδίδει το Μεγάρο Μαξιμου τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της γείτονος στο νότιο τομέα του Έβρου.

Κυβερνητικές πηγές, που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, διευκρινίζουν πως «τα τουρκικά στοιχεία» είχαν αποχωρήσει από το επίμαχο έδαφος πριν ακόμη γίνει το διάβημα προς την Τουρκία. Πάντως, η αναπαραγωγή fake news ξένων μέσων ενημέρωσης από αντίστοιχα εγχώρια προκάλεσε τη συντονισμένη αντίδραση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτερες κυβερνητικές πηγές επικοινώνησαν χθες τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όσο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ώστε να συντονιστεί η ελληνική αντίδραση, την ώρα, που ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης προειδοποίουσε μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του Πρώτου Θέματος ότι «τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ως αποτέλεσμα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα.» ενώ λίγο αργότερα ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωνε «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δύναμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση δεν έκρυβαν χθες την δυσφορία τους για την ανεύθυνη, όπως την περιέγραφαν, αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, αναμασά άκριτα τα fake news και την επιχειρηματολογία κέντρων, που επιχειρούν εδώ και καιρό να προκαλέσουν σύγχυση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. «Η υποβολή ερωτήματος εάν «αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή, που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής» αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ενστόλους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook