Οι λόγοι για να προχωρήσει κάποιος στην επέμβαση.

Η μυωπία είναι μια πολύ συνηθισμένη διαθλαστική ανωμαλία που συνεπάγεται αδυναμία του ατόμου να δει καθαρά σε μεγάλες αποστάσεις. Η οριστική απαλλαγή σήμερα πραγματοποιείται με εξελιγμένα laser μυωπίας, εξασφαλίζοντας άψογη όραση και καθημερινή άνεση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Laser μυωπίας, οι λόγοι για να προχωρήσει κάποιος στην επέμβαση

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να προχωρήσει κάποιος στη διόρθωση της μυωπίας είναι:

Απαλλαγή από τα γυαλιά: Χάρη στην επέμβαση με laser μυωπίας, τα γυαλιά οράσεως και οι φακοί επαφής δεν είναι πλέον απαραίτητα στη ζωή ενός μύωπα.

Πιο εύκολη καθημερινότητα: Οι υποβαλλόμενοι σε laser μυωπίας δεν είναι εξαρτημένοι πλέον από γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Είναι συχνές οι περιπτώσεις που τα γυαλιά σπάνε και ο μύωπας ασθενής χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, κάτι που δεν είναι πάντοτε εύκολο. Επίσης, οι χρήστες φακών επαφής δυσκολεύονται στην πραγματοποίηση διαφόρων αθλημάτων, όπως είναι η κολύμβηση, καθώς είναι υποχρεωτική η αφαίρεσή τους από τους οφθαλμούς πριν από την επαφή αυτών με το νερό. Δυστυχώς, ο κανόνας αυτός δεν τηρείται πάντοτε και είναι πολλές οι περιπτώσεις κακής χρήσης φακών επαφής, που αυξάνει την πιθανότητα λοιμώξεων στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Καλύτερη ποιότητα ζωής: Το καθημερινό πλύσιμο των φακών επαφής με τα ειδικά υγρά πριν από τον ύπνο είναι επίσης ένας παράγοντας που δυσκολεύει πολλούς χρήστες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ασθενείς ξέχασαν να βγάλουν τους φακούς τους πριν κοιμηθούν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η έλλειψη του βλεφαρισμού εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των φακών επάνω στον κερατοειδή, καθώς και την ύγρανσή τους, με αποτέλεσμα πολλοί μύωπες να ξυπνούν με έντονη ερυθρότητα και ενόχληση στα μάτια, που μπορεί να οφείλεται σε επιφανειακούς τραυματισμούς του επιθηλίου του κερατοειδούς. Η κατάσταση αυτή απαιτεί θεραπεία και αποχή από τη χρήση φακών για εύλογο χρονικό διάστημα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι δυνατότητες που προσφέρει σε έναν μύωπα η διόρθωση του διαθλαστικού του σφάλματος με λέιζερ μυωπίας είναι τεράστιες. Από τη μακρόχρονη πείρα λόγω της υποειδίκευσής μου στη διαθλαστική χειρουργική σε μεγάλα κέντρα, όπως και πλέον στο δικό μας Μedifeye-Ιnstitute, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι οι αντιδράσεις των ασθενών μετά την επέμβαση είναι εντυπωσιακά θετικές. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά που τους προσφέρει η νέα κατάσταση, ώστε αλλάζει η ψυχολογία τους όχι μόνο ως προς τον τομέα της όρασης άλλα και ως προς πολλές άλλες εκφάνσεις της προσωπικότητάς τους, όπως για παράδειγμα η κοινωνικότητα και ο συναισθηματισμός τους.

Τα κριτήρια για να επιλέξετε σε ποιο κέντρο θα υποβληθείτε σε laser μυωπίας

Στην περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να υποβληθεί σε laser μυωπίας, τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση είναι αντικειμενικά και υποκειμενικά. Θα πρέπει να αποφανθεί σε οφθαλμίατρο που έχει μακρόχρονη εμπειρία στις επεμβάσεις laser μυωπίας και ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη και πρόοδο στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής.

Σημαντικό είναι επίσης να ληφθούν πληροφορίες για το κέντρο με το οποίο συνεργάζεται ο οφθαλμίατρος που έχει επιλέξει, καθώς και για τα μηχανήματα laser μυωπίας που διαθέτει. Φυσικά θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να νιώσει εμπιστοσύνη και χημεία με τον επιλεγμένο οφθαλμίατρο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο κλίμα κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, τη διάρκεια της επέμβασης και τις μετεγχειρητικές εξετάσεις. Θα πρέπει να λυθούν όλες οι απορίες και ο επιλεγμένος οφθαλμίατρος να προσφέρει ένθερμα τις γνώσεις και εμπειρίες του με σκοπό το βέλτιστο αποτέλεσμα και την πλήρη ικανοποίηση του ασθενούς.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ο οφθαλμίατρος να διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στο ιατρείο του για να πραγματοποιηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος ώστε να μπορεί ο ασθενής με μία επίσκεψη να γνωρίζει αν μπορεί να υποβληθεί σε laser μυωπίας και με ποια μέθοδο αντιμετωπίζεται καλύτερα το διαθλαστικό του σφάλμα.

Laser μυωπίας: Tα αναμενόμενα αποτελέσματα

Η επέμβαση laser μυωπίας έχει στη συντριπτική της πλειοψηφία μόνιμα αποτελέσματα. Ο ασθενής απαλλάσσεται από το διαθλαστικό του σφάλμα, μυωπία ή υπερμετρωπία με αστιγματισμό ή χωρίς το οποίο μηδενίζεται. Σε περιπτώσεις κάτω του 2% παραμένει κάποιο υπολειμματικό σφάλμα το οποίο είναι φυσικά μικρότερο από το προϋπάρχουν και μπορεί να διορθωθεί με επαναληπτική επέμβαση. Σε περιπτώσεις κυρίως υπερμετρωπίας υπάρχει πιθανότητα υποστροφής μετά από κάποια χρόνια, αλλά και αυτό με τα σύγχρονα μηχανήματα laser μυωπίας είναι σπάνιο.

Oι κατάλληλοι υποψήφιοι για επέμβαση laser μυωπίας

Για την επιλογή των υποψηφίων πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος, που θα καθορίσει εάν ο εξεταζόμενος είναι κατάλληλος για laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, καθώς και ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη για τα μάτια του. Περίπου το 95% των εξεταζόμενων θα βρεθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε επέμβαση.Σε γενικές γραμμές αντενδείξεις για την πραγματοποίηση laser μυωπίας είναι:

Ηλικία μικρότερη των 18 ετών
Μεταβαλλόμενη μυωπία
Πολύ λεπτός κερατοειδής
Ανώμαλος αστιγματισμός
Ενεργή νόσος του κολλαγόνου
Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κύηση ή γαλουχία
Σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις π.χ. γλαύκωμα

Laser μυωπίας, όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε για την επόμενη ημέρα

Η ανάρρωση μετά από laser μυωπίας εξαρτάται από τη μέθοδο που εφαρμόζεται, δηλαδή Femto-Lasik ή Tran-PRK. Και στις 2 μεθόδους ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του 30 λεπτά μετά την επέμβαση. Μετά από Femto-Lasik o ασθενής έχει κάποιες ενοχλήσεις για 2 ώρες μετά την επέμβαση. Την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Μετά από trans-PRK ο ασθενής έχει από ελαφρές έως έντονες ενοχλήσεις για 2 μέρες μετά την επέμβαση. Η επιστροφή στην εργασία του συνιστάται 3-4 μέρες μετά το laser μυωπίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για ενδεχόμενες παρενέργειες

Tα laser μυωπίας αποτελούν τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις στην ιατρική. Η τελειοποίηση των μηχανημάτων laser μυωπίας έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια, αξιοπιστία και προβλεψιμότητα των αποτελεσμάτων.

Οι διεγχειρητικές επιπλοκές είναι μηδαμινές και στις 2 μεθόδους laser μυωπίας. Στις μετεγχειρητικές επιπλοκές οι οποίες είναι και αυτές σπανιότατες μπορούν να αναφερθούν η ξηροφθαλμία ιδιαίτερα μετά από Femto-Lasik ή οποία δε διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και η θόλωση του κερατοειδούς (Haze) μετά από trans-PRK κατά τη διόρθωση υψηλής μυωπίας η οποία αντιμετωπίζεται με οφθαλμολογικά κολλύρια και υποστρέφει πλήρως. Τέλος αναφέρουμε την εκτασία που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως μετά από Femto-Lasik και οδηγεί σε αύξηση μυωπίας και δημιουργίας ανώμαλου αστιγματισμού.

Στη σημερινή εποχή όπου η τελειοποίηση των μηχανημάτων πραγματοποίησης του προεγχειρητικού ελέγχου, η απόλυτη τήρηση παγκοσμίων κριτηρίων επιλογής υποψηφίων για επεμβάσεις laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού και η είσοδος του femtosecond laser το οποίο μας επιτρέπει να υπολογίζουμε με μαθηματική ακρίβεια το πάχος του κρημνού, έχουν συντελέσει στο να μειωθούν θεαματικά οι περιπτώσεις εμφάνισης εκτασίας. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχουν πλέον αποτελεσματικότατοι τρόποι αντιμετώπισης που συνδυάζουν θεραπείες με Laser και διασύνδεσης κερατοειδούς (Cross linking).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook