Ελπίδα αλλά και ανησυχία για το άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό – «Εάν συμβεί κάτι έχουμε τελειώσει….»

Μετά από δύο μήνες, οι γνώριμες καλοκαιρινές εικόνες επανήλθαν από σήμερα στα Χανιά με τα καταστήματα εστίασης – στην πλειοψηφία τους – να επανατοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους.

Μπορεί να μην επιτρέπεται – πιθανότατα μέχρι τις 15 Ιουνίου – η εξυπηρέτηση καθιστών πελατών σε εσωτερικούς χώρους, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο  η χαρακτηριστική εικόνα των καταστημάτων είναι τα τραπεζάκια έξω.

Με συσκευές απολυμαντικών υγρών στις εισόδους , προστατευτικές μάσκες στο προσωπικό και – λίγο ή πολύ – τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών οι επιχειρήσεις εστίασης ευελπιστούν πως στην συνέχεια του καλοκαιριού θα περιοριστούν οι ζημιές από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ανακούφιση που ξανανοίγουμε μετά από 57 ημέρες τα καταστήματα. Και για τον κόσμο είναι μια ανακούφιση διότι έως τώρα δεν είχε που να κάτσει…… Ελπίζουμε ότι θα κινηθούμε λίγο για να βγάλουμε τις ζημιές…..» είπε ο κ.Σταύρος Μαρινάκης , εκ μέρους του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα Χανίων, αναφέροντας πως έχουν προσληφθεί και οι εργαζόμενοι που ήδη απασχολούντο παρά του ότι το μισθολογικό κόστος βαρύνει πλέον την επιχείρηση

Σε ότι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις επιχειρήσεις, πέραν των αποστάσεων και όλων όσα ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις, περιλαμβάνεται και η καθημερινή απολύμανση των χώρων της επιχείρησης πριν ανοίξει από ειδικά συνεργεία.

Επιπλέον και σε ότι αφορά στην «βιτρίνα» των Χανίων, στο ενετικό λιμάνι, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη τα καταστήματα δεν έκαναν χρήση των μέτρων που όρισε ο Υπ. Εσωτερικών για επέκταση των τετραγωνικών που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα και έμειναν στην έκταση που ίσχυε το 2019.

Πάντως ενώ το άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό γεννά ελπίδα για  ανάκαμψη της κίνησης, παράλληλα προκαλεί και εύλογη ανησυχία.

«Είμαστε βαθειά ανήσυχοι. Χθες είχαμε και ένα κρούσμα στα Χανιά, αλλά όταν θα ανοίξουν και θα έρχονται οι ξένοι αντιλαμβάνεστε την επικινδυνότητα….» είπε ο κ. Μαρινάκης ενώ στην συνέχεια αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί καταλήγοντας επεσήμανε:
«…Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα αλλά ας ευχηθούμε ότι δεν θα συμβεί κάτι, γιατί αν συμβεί έχουμε τελειώσει….»

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook