Οι γονείς του Μουσικού σχολείου Χανίων, είναι αγανακτισμένοι, αναφορικά με το σύστημα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων για τις πανελλαδικές 

“Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν, αλλά και να υπερβούν την βαθμολογική βάση του 10, αλλιώς αποκλείονται από την εισαγωγή τους στις σχολές που επιθυμούν”, αναφέρουν μεταξύ άλλων, στην επιστολή που κοινοποιούν προς το Υπουργείο Παιδείας. 

Αναλυτικά το κείμενο του Συλλόγου γονέων του Μουσικού σχολείου Χανίων

“Κάθε χρόνο, εκατοντάδες μαθητές απ’ όλη την Κρήτη, μεταξύ αυτών και μαθητές των Μουσικών Σχολείων, αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, Ξένες Γλώσσες και Μουσικά Μαθήματα) για την εισαγωγή τους σε Μουσικές Ακαδημίες, Αρχιτεκτονικές Σχολές, ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος.

Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να εξεταστούν, αλλά και να υπερβούν την βαθμολογική βάση του 10, αλλιώς αποκλείονται από την εισαγωγή τους στις σχολές που επιθυμούν. Φέτος, αρκετοί μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων πρόκειται να υποστούν αυτή τη μεταχείριση, κάτω από δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες για να δώσουν σε όλες τις παραπάνω σχολές.

Πρόκειται για μια άνιση και άδικη μεταχείριση των μαθητών αυτών, που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των υποψηφίων και αυξάνει δραματικά το πραγματικό κόστος των εξετάσεων για την πολιτεία και την κοινωνία, χωρίς να ικανοποιεί καμιά πραγματική ανάγκη.  Επιπλέον είναι  σε αντίθεση και με τις εισηγήσεις των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών οργάνων που ζητούν επανειλλημένα να γίνεται η εξέταση των παιδιών στον τόπο κατοικίας τους.

Στους μαθητές μας επιβάλλεται μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς διαμονή σε ξενοδοχεία της Αθήνας, και επαφή με μαθητές και καθηγητές από όλη τη χώρα. Οι καταστάσεις αυτές ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα επιβάρυνσης του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης που βιώνουν, καθώς επιβάλλουν την απομάκρυνση από το υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και από τους καθηγητές τους.

Τις κρίσιμες, πριν από μια σημαντική για τη ζωή τους εξέταση, μέρες, αντί να προετοιμάζονται με ηρεμία για τις εξετάσεις, υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν μια σωρεία πρακτικών προβλημάτων και στρεσογόνων καταστάσεων που συνεπάγεται ένα ταξίδι πολλών ημερών. Ενώ φέτος, με την πανδημία, το άγχος, οι οικονομικές και οι πρακτικές δυσκολίες και οι κίνδυνοι έχουν ενταθεί. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που ταξιδεύουν μόνοι τους, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να τους συνοδέψουν.

Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου Χανίων απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:

Να βάλει τέλος σε αυτήν την άδικη, άνιση και επικίνδυνη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους μεταχείριση.

Να αποφασιστεί άμεσα η εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Χανίων”. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook