Οι Εκκλησίες θα υποδεχθούν τους πιστούς τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες της Πολιτείας

Απόψε η τελετή της Αναστάσεως με πιστούς σε όλες τις Εκκλησίες. Η Ανάσταση θα τελεσθεί σήμερα το βράδυ, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, καθώς οι πιστοί δεν είχαν την δυνατότητα το Πάσχα να προσέλθουν στους Ναούς με την λαμπάδα τους, να πάρουν το Άγιο Φως και να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη και τους αναστάσιμους ύμνους της Εκκλησίας «Πάσχα, Κυρίου Πάσχα».

Οι Εκκλησίες θα υποδεχθούν τους πιστούς τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και τις οδηγίες της Πολιτείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην σχετική ΚΥΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα χοροστατήσει σήμερα στις 21.00 στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για την Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Κατά την εσπέρα της Τρίτης 26ης Μαΐου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί τις Ενορίες σε τέλεση ιερών πανηγυρικών, αναστάσιμων Αγρυπνιών και Εσπερινών Θείων Λειτουργιών για την Απόδοση του Πάσχα, ώστε, ο ευσεβής λαός που στερήθηκε τη χαρά της Αναστάσεως, να νιώσει και φέτος ότι τελικώς δεν στερήθηκε τα νάματα της κορυφαίας Εορτής των Εορτών της Ορθοδοξίας μας».

Την απόφαση αυτή είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, καθώς λόγω κορωνοιού οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας έγιναν αλλά κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί τις παρακολουθήσαν από την τηλεόραση ή διαδικτυακά. Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαίου θα τελεσθεί στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν μέχρι τότε, θα μπορέσουν να προσέλθουν οι πιστοί στις εκκλησίες για να ακούσουν τους αναστάσιμους ύμνους.«Στις 26 Μαΐου θα ψαλεί η πανηγυρική αναστάσιμη λειτουργία για να μπορούμε να πάμε όλοι» είχαν προτείνει πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα οι Ιεράρχες.

Όπως λέει στο protothema.gr ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης προϊστάμενος στον Ναό του Αγίου Αντωνίου Ανω Πατησίων η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς την Πέμπτη είναι η γιορτή της Αναλήψεως δηλαδή 40 ημέρες από το Πάσχα, διάστημα στο οποίο ο Χριστός παρουσιάστηκε 11 φορές στους μαθητές του. Για να συμπληρώσει ότι οι Ακολουθίες υμνολογικά , σε αυτήν την χρονική περίοδο, είναι ακριβώς όπως αυτή της Ανάστασης. Ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης είπε ότι είδε χιλιάδες ανθρώπους αυτό το Πάσχα με ένα κερί στα μπαλκόνια και ελπίζει του χρόνου να παραμείνουν στις Εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία και να μη φύγουν μετά το Χριστός Ανέστη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook