Μόλις 1 από τα 3  ευρώ του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει το Δημόσιο. Το υπόλοιπο 66% θα αποτελέσει καθαρή χασούρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ήδη το πως θα αποζημιωθούν.

Έτσι, το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων τους θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετά την 1η Ιουλίου.

Το ποσοστό της αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για όλους τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα μισθώματα με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων λόγω της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια έχει χάσει συνολικά 2.000 ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου το Δημόσιο θα υπολογίσει τη συνεισφορά του με συντελεστή 33%, δηλαδή θα του καλύψει 666 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά.

Αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει είναι 400 ευρώ, τα υπόλοιπα 266 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 1000 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορία 334 ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν το συνολικό πραγματικό ποσό της απώλειας στο εισόδημά τους και να υποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook