Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τι πρόκειται να συναντήσεις στο εξωτερικό και πώς το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) σε στηρίζει σε αυτό.

Μπορεί κάποτε οι σπουδές στο εξωτερικό να φάνταζαν ένα απρόσιτο όνειρο, αλλά πια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές για ολοένα και περισσότερα παιδιά. Στην περίπτωση της Ελλάδας δε «εξωτερικό» μπορεί να σημαίνει και κάτι σαν δεύτερο σπίτι μας. Αυτή τη λογική ακολουθούν όσοι νεαροί απόφοιτοι επιλέγουν να βρεθούν στην Κύπρο για τις σπουδές τους. Αναγνωρισμένα πτυχία και μία ζωή που δεν απομακρύνεται πολύ από τα ελληνικά δεδομένα. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι ένα μέρος πολύ μακριά από το σπίτι που είχαν μέχρι τώρα συνηθίσει. Υπάρχουν, λοιπόν, πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να έχουν στο νου τους πριν κλείσουν τη βαλίτσα τους και ξεκινήσουν τη νέα, σπουδαία, φοιτητική ζωή τους.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η επιλογή που κάνουν οι περισσότεροι φοιτητές από την Ελλάδα για τις σπουδές τους στην Κύπρο. Αυτό βέβαια, διόλου τυχαίο δεν είναι αν σκεφτεί κανείς τα κριτήρια με τα οποία το επιλέγουν. Ευρύ φάσμα σπουδών, ποιοτική διδασκαλία και μάθηση, ονειρεμένες εγκαταστάσεις, απορρόφηση στην αγορά εργασίας για ένα ποσοστό φοιτητών της τάξης του 82%, για δεύτερη συνεχή χρονιά ένταξη στα 101 + καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στη λίστα Times Higher Education University Impact Rankings και ένα συντριπτικό 96% ποσοστό ευχαριστημένων με τις σπουδές τους αποφοίτων. Οι βαλίτσες, λοιπόν, φτιάχνονται για Λευκωσία. Κι αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι φοιτητές πριν φύγουν από το δικό τους σπίτι για το πρώτο σπίτι της φοιτητικής τους ζωής.

Να μελετήσει το καινούργιο του «σπίτι»

Είναι σπουδαίο να έχει κανείς την ευκαιρία να ζήσει σε μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ειδικά αν πρόκειται για μία πρωτεύουσα με τόσο μεγάλη ιστορία όπως η Λευκωσία. Η πόλη όπου βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι μεν η μόνη μεγαλούπολη του νησιού όπου δεν συναντά κανείς τη θάλασσα αλλά είναι η πιο ενδιαφέρουσα πόλη της Κύπρου για να ζεις. Καταρχάς η πόλη βρίθει από φοιτητόκοσμο αφού είναι εγκατεστημένα σε αυτήν πολλά Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και όπως είναι φυσικό ως πρωτεύουσα βρίθει και δραστηριοτήτων. Η Λευκωσία είναι γεμάτη από μπαρ, εστιατόρια, club και εμπορικά καταστήματα, ενώ στην παλιά πόλη της νιώθει κανείς σαν να περπατά στο πιο γραφικό μέρος του κόσμου.

Η ίδια η Λευκωσία έχει πάνω της φανερά τα σημάδια των κατακτήσεων που έχουν σημαδέψει την ιστορία της από την αρχαιότητα. Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί και Βρετανοί έχουν περάσει από την πρωτεύουσα της Κύπρου. Η Λευκωσία είναι χτισμένη πάνω στον Πεδιαίο ποταμό και ο περίπατος στο μονοπάτι του που διατρέχει την πόλη είναι μίας πρώτης τάξεως αναγνωριστική βόλτα που μπορεί να κάνει κανείς για να γνωρίσει την πόλη. Επιβεβλημένος είναι και ένας περίπατος στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, που είναι ο πνεύμονας του πρασίνου της πόλης.

Να εξασφαλίσει τη νέα του στέγη

Στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου διατίθενται πανεπιστημιακά διαμερίσματα και ιδιωτικά φοιτητικά διαμερίσματα γύρω από την Πανεπιστημιούπολη. Κάπως έτσι ο νέος φοιτητής εξασφαλίζει την απρόσκοπτη είσοδό του στην πλήρη εμπειρία της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει Γραφείο Στέγασης που βοηθά τον φοιτητή να εξασφαλίσει την κατάλληλη διαμονή για εκείνον ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στις νέες εστίες του Πανεπιστημίου Unihalls Trinity που απέχουν μόνο πέντε λεπτά από την Πανεπιστημιούπολη. Ό,τι και να ονειρευτεί κανείς για την φοιτητική του ζωή, αυτές οι εστίες το έχουν με πραγματικά συμβολικό ενοίκιο. 

Η διαμονή στο Unihalls Trinity προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φοιτητικής ζωής σε ένα ασφαλές περιβάλλον, δίπλα από την πανεπιστημιούπολη με υπηρεσίες που επιτρέπουν στους φοιτητές να συνδυάσουν σπουδές και κοινωνική ζωή. Το συγκρότημα διαθέτει εστιατόριο-καφέ, γυμναστήριο, αίθουσα πλυντηρίου, σύνδεση με το διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας και 24ωρο σύστημα ασφάλειας. 

Να αποκτήσει φίλους που τον καταλαβαίνουν σε αυτό

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διαθέτει κανείς για να μπορέσει να περάσει αξέχαστα φοιτητικά χρόνια, είναι οι κατάλληλες παρέες. Αλλά πώς τις βρίσκει κανείς όταν αποφασίζει να βρεθεί τόσο μακριά από το σπίτι του; Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενισχύει την δικτύωση των φοιτητών του μέσω του Blog των φοιτητών που λειτουργεί ως χώρος ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Ταυτόχρονα υπάρχει μια πολύ ισχυρή Ένωση Αποφοίτων του Πανεπιστημίου με την οποία μπορεί ο νέος φοιτητής να έρθει σε επαφή και να είναι βέβαιος πώς ό,τι κι αν τον προβληματίζει, οι άνθρωποι της Ένωσης το έχουν περάσει ήδη και μπορούν να τον βοηθήσουν. Επιπλέον στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν δεκάδες Όμιλοι. Πρόκειται για ομάδες φοιτητών που μοιράζονται κοινά κοινωνικά, αθλητικά ή εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα.

Να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τους φοιτητές του ξεχωριστή θέση κατέχουν αυτές που αφορούν την άθληση, τη σωματική υγεία και ευεξία των φοιτητών.  Το αθλητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιακής ζωής. Όλες οι πανεπιστημιακές ομάδες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ). Επιπλέον, η ομάδα χάντμπολ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει στο Εθνικό Πρωτάθλημα Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί, πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει μία από τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο απονέμει αθλητικές υποτροφίες σε φοιτητές που συμμετέχουν στις πανεπιστημιακές αθλητικές ομάδες.

Επιπλέον στα 5 λεπτά από την Πανεπιστημιούπολη υπάρχει το κέντρο υγείας και ευεξίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, New Life Health Center. Ναι, κάθε φοιτητής μπορεί να χρησιμοποιεί τον πολυχώρο ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Θερμαινόμενη κλειστή πισίνα, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, ατομικά και ομαδικά προγράμματα γυμναστικής, Studio Pilates, Aerial Yoga, στατικά ποδήλατα, Κέντρο Αισθητικής και Υπηρεσίες Κλινικής Διατροφολογίας, Καφετέρια κ.α.

Να απευθυνθεί στις κατάλληλες υπηρεσίες

Και όταν λέμε κατάλληλες υπηρεσίες εννοούμε αυτές που μπορεί να του προσφέρει ένα οργανωμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι φοιτητές είναι ο πυρήνας του και με αυτή τη σκέψη έχει δημιουργηθεί μία σειρά από υπηρεσίες σχεδιασμένες για να βελτιώσουν στο μέγιστο την εμπειρία της φοιτητικής ζωής για αυτούς που το εμπιστεύονται. 

Καταρχάς το Πανεπιστήμιο προσφέρει το Πρόγραμμα Ένταξης Νέων Φοιτητών, το οποίο συμβάλλει στην προσαρμογή των νέων φοιτητών στο καινούργιο περιβάλλον μάθησης και ζωής.

Αξίζει πραγματικά να αναλύσουμε σε αυτό το σημείο την Υποστήριξη και τις Υπηρεσίες των Φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς είναι υπηρεσίες που ο φοιτητής θα χρειαστεί από την πρώτη ημέρα και σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις υπηρεσίες πιο κάτω:

  • Εξατομικευμένη συμβουλευτική για προσωπικά, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά θέματα που παρέχονται από τους αρμόδιους συμβούλους και καθηγητές
  • Πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης φοιτητών και υποτροφιών
  • Καθοδήγηση για επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος
  • Ενημέρωση για προγράμματα πρακτικής άσκησης
  • Συμβουλευτική σταδιοδρομίας

Να ζήσει αμέριμνος τα καλύτερα χρόνια της ζωής του

Το λένε πολλοί κοιτώντας πίσω την πορεία της ζωής τους, τα φοιτητικά χρόνια είναι τα καλύτερα. Είναι αυτά που γεμίζουμε με γνώσεις και δεξιότητες, που κοιτάζουμε μπροστά και το μέλλον μας είναι άγραφο ακόμα. Είναι τα χρόνια στα οποία δημιουργούμε δεσμούς άρρηκτους με ανθρώπους και τόπους που μας φιλοξένησαν. Είναι χρόνια γεμάτα γέλια, ανεμελιά αλλά και πολύτιμες εμπειρίες.

 

 

Το καλύτερο που έχει να κάνει λοιπόν κάθε φοιτητής που βάζει πλώρη για να βρεθεί στην Κύπρο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι να αφήσει χώρο στην καρδιά και το μυαλό του για αυτές τις νέες εμπειρίες που έρχονται. Τη βαλίτσα του μπορεί να τη γεμίσει ως επάνω.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται τώρα αιτήσεις για το νέο ακαδημαϊκό έτος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Περισσότερες πληροφορίες στο https://euc.ac.cy/ , στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στο τηλέφωνο: +357 22 713000