Ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της προοπτικής ρωσικού τραπεζικού συστήματος από «σταθερή» σε «αρνητική», καθώς εκτιμάται πως θα υποστεί κραδασμούς από τις αδύναμες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές που συμβάλλουν στην εκροή κεφαλαίων κι επενδύσεων.

Παράλληλα, η Moody’s εκτίμησε πως το 2012 ο ρωσικός ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 2,8% του ΑΕΠ, από το 3,8% για το 2011.

«Η μεταβλητότητα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, η μειωμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων και οι πτωτικές πιέσεις που δέχεται το ρούβλι έχουν ήδη οδηγήσει σε συρρίκνωση της ρευστότητας στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα», εξηγεί η αντιπρόεδρος της Moody\’s και συντάκτρια της έκθεσης, Γιουτζίν Ταρζιμάνοφ.

Τις προηγούμενες ημέρες, διαπιστώθηκε κατά τον Σεπτέμβριο πως η φυγή κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες ανήλθε στα 49,3 δισ. δολάρια, τρεις φορές δηλαδή πάνω από τα 16 δισ. δολάρια του Σεπτεμβρίου του ’10.

Πάντως, στην έκθεση της Moody\’s αναφέρεται επίσης, πως η στήριξη των τραπεζών από το κράτος είναι ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας του ρωσικού τραπεζικού συστήματος.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook