Άρθρο της Εύας Σημαιάκη που είναι Υπευθυνη Τομέα Αθλητισμού της ΝΟΔΕ  Ηρακλείου. 

Αναρωτιέμαι, υπήρξαν τομείς της κοινωνικής μας ζωής όπου η πανδημία του κορονοϊού να αποδείχτηκε διδακτική;

Να μας έκανε να σκεφθούμε την προσέγγισή μας επί διαφόρων ζητημάτων της καθημερινότητάς και εφόσον, κατόπιν μιας πιο ψύχραιμης ματιάς, την κρίνουμε λάθος να την αναθεωρήσουμε;

Μάλλον όχι. Παρότι η πανδημία αποτέλεσε (και αποτελεί) μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσουμε πίσω νοσηρές νοοτροπίες, όπως το να ψέγουμε αδιαλείπτως τα στραβά που βλέπουμε γύρω μας και την ίδια στιγμή να καταγγέλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής τους, αντιλαμβάνομαι πως η ευκαιρία αυτή μας αφήνει ασυγκίνητους.

Μόνο έτσι μπορώ να εκλάβω την αντίθεση που εκφράζουν σωματεία της περιοχής μας στην εφαρμογή του Μητρώου Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων. Μιας πρωτοβουλίας που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας και επιχειρεί να νοικοκυρέψει το τοπίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ποιός άραγε δεν επιθυμεί ένα υγιές περιβάλλον άθλησης για τα παιδιά του, όπου όντας προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή από τον καθένα μας, θα ξέρει εκ των προτέρων ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις διατυπώσεις του νόμου;

Μέσω του Μητρώου, η πληροφορική τίθεται στην υπηρεσία του αθλητικού κινήματος. Το σύνολο των νομίμως υφισταμένων ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας θα καταγραφούν με τρόπο διαφανή και αξιοκρατικό. Μέσω μιας δυναμικής και χωρίς ημερομηνία λήξης διαδικασίας, χωρίς αποκλεισμούς, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα αθλητικά σωματεία που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, η προεγγραφή στο Μητρώο συνδέεται άμεσα με τα σχεδιαζόμενα μέτρα άμεσης και έμμεσης στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα οποία όμως για να μπορέσουν νόμιμα να εφαρμοστούν πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένοι όροι δημοσιότητας. Για το λόγο αυτό τα σωματεία ως τις 5 Ιουνίου 2020 πρέπει να έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα προεγγραφής και να έχουν προβεί στη δημιουργία του σχετικού τους λογαριασμού, εισάγοντας τα βασικά στοιχεία τους (επωνυμία σωματείου, πρόεδρο και μέλη ΔΣ). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ολοκληρωμένης αίτησης προεγγραφής τους, ώστε να καταστούν δικαιούχοι στήριξης, έχει οριστεί η 30η Ιουνίου 2020.

Ο αντίλογος περί δήθεν απόπειρας αποκλεισμού σωματείων και «καπελώματός» τους από την Πολιτεία, ηχεί περισσότερο ως κακόγουστο αστείο που εξυπηρετεί μια στείρα αντιπαράθεση παρά ως επιχείρημα εποικοδομητικής κριτικής. Στο πεδίο του αθλητισμού, το επιμύθιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που όλοι βιώσαμε οφείλει να είναι η σύσσωμη σύμπλευση του αθλητικού κινήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook