Η 14ήμερη καραντίνα, η οποία επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών, Priti Patel, θα τεθεί σε εφαρμογή έως τις 8 Ιουνίου, επηρεάζοντας τόσο τους τουρίστες όσο και τους Βρετανούς υπηκόους

Ένα «γρήγορο τεστ» για τον κορονοϊό διάρκειας 20 λεπτών αντί για καραντίνα 14 ημερών εξετάζεται από τους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου στην προσπάθεια της χώρας να μην χαθούν οι καλοκαιρινές διακοπές τους και με την Ελλάδα να αποτελεί νούμερο ένα στόχο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Sun, η νέα πρόταση ελπίζει να επιτρέψει στους Βρετανούς να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν για δύο εβδομάδες όταν επιστρέφουν στη χώρα.

Η 14ήμερη καραντίνα, η οποία επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών, Priti Patel, θα τεθεί σε εφαρμογή έως τις 8 Ιουνίου, επηρεάζοντας τόσο τους τουρίστες όσο και τους Βρετανούς υπηκόους.

Ωστόσο, το νέο τεστ μπορεί να διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα για να επιβεβαιώσει εάν ο ταξιδιώτης είναι θετικός στον ιό. Το τεστ εξετάζεται από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλαμβάνει επιστήμονες, υπουργούς, δημόσιους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών. Πηγή του Τμήματος Μεταφορών δήλωσε στην Telegraph: «Αυτό που προκαλείται είναι ένα αμοιβαίως αναγνωρισμένο τεστ όπου ένας ξένος επιχειρηματίας, για παράδειγμα, θα κάνει τεστ μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη του πτήση». Πρόσθεσε επίσης ότι θα επιτρέψει στους «ανθρώπους να ταξιδεύουν αλλά θα διασφαλίζεται ταυτόχρονα η δημόσια υγεία».

Την ίδια στιγμή, γίνεται αναφορά στα βρετανικά μέσα στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Τουρισμού με τη λίστα με τις χώρες που από τις 15 Ιουνίου «ανοίγουν τα σύνορα» για τους τουρίστες, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ελλάδα αποκλείει τους Βρετανούς από το να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα μετά τις 15 Ιουνίου λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού.

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H λίστα, η  οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Όπως γίνεται σαφές από τη λίστα, απουσιάζουν οι ΗΠΑ, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, χώρες οι οποίες στέλνουν στην Ελλάδα χιλιάδες τουρίστες. 

Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H λίστα, η  οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Αυξημένη η ζήτηση και για την Ελλάδα από Βρετανούς και Ιρλανδούς τουρίστες
Η Ryanair αναμένει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποσύροντας τα σχέδια για την καραντίνα τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι, σε συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη, 27 Μαΐου, κάνοντας αναφορά σε μία «μεγάλη άνοδο» στις κρατήσεις για διακοπές από Βρετανούς. Ο ίδιος είπε ότι η πορεία των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες τον έχει κάνει «ευλόγως πεπεισμένο» ότι τα αεροπλάνα της μεγάλης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους θα έχουν πληρότητα 50-60%, όταν αυτή θα αρχίσει ξανά τον Ιούλιο να λειτουργεί με το 40% του στόλου της ή με περίπου 1.000 πτήσεις την ημέρα. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες για όλους τους κύριους προορισμούς διακοπών – όπως της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ryanair.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την περασμένη εβδομάδα, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε 14ήμερη καραντίνα από τις 8 Ιουνίου για τις αφίξεις από το εξωτερικό, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν σχέδια για χαλάρωση της δικής τους. Ο Ο’ Λίρι, που χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως μη ρεαλιστικό, είπε ότι πολλοί πελάτες στη Βρετανία φαίνεται να αγνοούν τους κανόνες, με τους ρυθμούς κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες να δείχνουν ότι οι 1.000 πτήσεις της εταιρείας του καθημερινά είναι πιθανόν να έχουν πληρότητα πάνω από το 50% τον Ιούλιο.

«Η Βρετανία και η Ιρλανδία είτε θα σταματήσουν (τις καραντίνες) είτε σιωπηλά είτε ως ένα ακόμη μέτρο χαλάρωσης τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Είμαι πεπεισμένος για αυτό», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair. «Θα υπάρξει κάποια κίνηση, επειδή ο κόσμος απλά πρόκειται να τις αγνοήσει. Είδαμε μία μεγάλη άνοδο των κρατήσεων για τις πτήσεις μας από την Ιρλανδία και τη Βρετανία προς την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία το Σαββατοκύριακο και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχισθεί αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook