Τι «κρύβουν» οι κωδικοί.

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η Τουρκία. Αυτή τη φορά ανέτρεξαν στη ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που μπορεί να πει: είμαι Τούρκος» και αυτό σχηματίζουν οι τέσσερις λέξεις που επέλεξε το τουρκικό ναυτικό για τους κωδικούς ονομασίας τεσσάρων περιοχών ναυτικών ασκήσεων: Από τα νότια της Ρόδου και τα νότια της Κρήτης μέχρι τον κόλπο της Σύρτης με τη NAVTEX 799/20.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», η φράση «Ne mutlu Türk’üm diyene» διατυπώθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1933 κατά τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ για σχεδόν σαράντα χρόνια από 1972 έως και το 2013 που την κατάργησε το ΑΚΡ, αποτελούσε το μότο του υπουργείου Παιδείας της γείτονος. Οι ίδιες οι NAVTEX πάντως είναι σε διεθνή ύδατα και είναι νόμιμες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι τέσσερις περιοχές δεσμεύθηκαν για ναυτικές ασκήσεις ανάμεσα στις δύο φρεγάτες που φεύγουν από τα ανοιχτά της Τρίπολης και σε εκείνες που θα τις αντικαταστήσουν. Αποτέλεσμα είναι ότι από την Τρίπολη μέχρι την Κρήτη υπήρχε παρουσία έξι τουρκικών φρεγατών και ενός πετρελαιοφόρου πλοίου. Η δύναμη αυτή είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη από εκείνη που έχει συγκεντρωθεί για τις ανάγκες της αεροναυτικής επιχείρησης επιτήρησης του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. με την ονομασία «Ειρήνη».

Οι ενστάσεις της Μάλτας για την υλοποίηση της επιχείρησης κάμφθηκαν, αλλά η επιχείρηση «Ειρήνη» αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών. Η Αγκυρα έχει ουσιαστικά μπλοκάρει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με αποτέλεσμα η «Ειρήνη», όπως και η ακριβώς προηγούμενη επιχείρηση στην περιοχή με την ονομασία «Σοφία», να διαθέτει περιορισμένο όγκο ουσιαστικών πληροφοριών.

Το τουρκικό μπλόκο από την Αγκυρα έρχεται καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να συνεχίζει αδιάλειπτα την ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ που, αξίζει να σημειωθεί, γίνεται κατά κύριο λόγο με αεροπορικά μέσα.  Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα συμβάλλει οικειοθελώς με την προώθηση πληροφοριών που αφορούν τη μετακίνηση των πλοίων ή αεροπλάνων που μεταφέρουν ενισχύσεις προς τη Βεγγάζη και, γενικότερα, τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, συμφερόντων Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει εικόνα τριβών ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Αγκυρα και Ρώσους μισθοφόρους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook