H απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η χθεσινή κακόγουστη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είχε όλα. Διάγγελμα, ανάγνωση του Κορανίου, 3d προβολές, πυροτεχνήματα, το πρόσωπό του σε πρώτο πλάνο και φυσικά όλα μέσα και γύρω από την Αγία Σοφία.

Ετσι, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, θα γιόρταζε την επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Με ψηφιακά εφέ και προβολές πάνω σε ένα τοίχος που έστησε μπροστά στην Αγία Σοφία όπου μέσα από τις εικόνες κατέρρεε ο Χριστιανισμός και ορθώνονταν η Οθωμανική αυτοκρατορία.

Τουλάχιστον 12ωρη η φιέστα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν επέλεξε το του διαχρονικό σύμβολο του κέντρου της Ορθοδοξίας για να στήσει μία φιέστα με βιντεοπροβολείς, ψηφιακά εφέ, ανάγνωση του Κορανίου μέσα στο μνημείο και ζωντανή σύνδεση με τον ίδιο μέσα από βιντεοοθόνη που είχε στηθεί στο μνημείο.

Δείτε το βίντεο

Η γιορτή του κράτησε τουλάχιστον 12 ώρες και ένα υπέρογκο ποσό από τα ταμεία ενός κράτους που έχει έντονο το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαισιο της φιέστας διάβασαν το κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία


Ηδη από το πρωί ο Ερντογάν είχε βγει στο μπαλκόνι του στην Κωνσταντινούπολη με τον εγγονό του και χαιρετούσε το πλήθος και τα δεκάδες πλοία στο Βόσπορο που έπλεαν με τις τουρκικές σημαίες.

Για την ώρα που έπεφτε το σκοτάδι υπήρξε και αναπαράσταση της Άλωσης, με διάφορες δραματοποιημένες σκηνές που προβλήθηκαν στο τείχος που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την Αγία Σοφία, το Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

3d προβολές πάνω σε τοίχος υπό το βλέμμα του Ερντογαν

Ψηφιακοί έφιπποι τοξότες έριξαν τα βέλη τους και ένα σόου από πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Ψηφιακό σόου-αναπαράσταση της Αλωσης της Κωνσταντινουπολης
Αποκορύφωμα όλων η ανάγνωση του Κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, όπου ο Ιμάμης σε ζωντανή σύνδεση με τον Εντογάν, διάβασε το «Εδάφιο της Άλωσης» (Fetih Suresi) και μία προσευχή.

Φιέστα με πυροτεχνήματα στην Κωνσταντινουπολη

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην φιέστα του Ερντογάν
Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ με μία σκληρή ανακοίνωση αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα» καταλήγει το ελληνικο ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο της φιέστας ο Ερντογάν προχώρησε και σε μία αναφορά με ιδιαίτερη σημειολογία, χαιρετώντας το γεωτρύπανο Fatih από τον Βόσπορο. «Το Fatih πέρασε από τον Βόσπορο σε αυτή τη σημαντική ημέρα, την 567η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: iefimerida.gr