Ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών Σούγιας.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά (και εκ μέρους των κατοίκων του χωριού) σε σχόλια στο διαδίκτυο, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά, “οι ύβρεις, οι προσβολές και τα απαξιωτικά σχόλια για το χωριό και τους κατοίκους του, αλλά και η εικόνα που έχουν και δημιουργούν ορισμένοι για τον τόπο μας, με την χρήση ψεύτικων προφίλ και μη, μας λυπεί ιδιαίτερα”.

Η ανακοίνωση επισημαίνει μια σειρά από πρωτοβουλίες των κατοίκων της περιοχής να βελτιώσουν την εικόνα του τόπου τους, που χαλάει λόγω κατασκηνωτών που δε σέβονται το περιβάλλον.

Mάλιστα, οι κάτοικοι είναι εκείνοι που δέχονται την κριτική των επισκεπτών, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, κυρίως, στην παραλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Βασιζόμενοι σε άρθρα, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στα Social Media και τον ηλεκτρονικό τύπο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας και οι κάτοικοι του χωριού έχουν την ανάγκη να απαντήσουν δημόσια. Οι ύβρεις, οι προσβολές και τα απαξιωτικά σχόλια για το χωριό και τους κατοίκους του, αλλά και η εικόνα που έχουν και δημιουργούν ορισμένοι για τον τόπο μας, με την χρήση ψεύτικων προφίλ και μη, μας λυπεί ιδιαίτερα.

Αρχικά, το κλάδεμα των αλμυρίδων που διενεργήθηκε σε μικρό αριθμό δέντρων στα ανατολικά της παραλίας , αποτελεί ενέργεια απαραίτητη για τα δέντρα αυτά. Ίσως το κλάδεμα να μην διενεργήθηκε την καταλληλότερη εποχή και πιθανών να θα μπορούσε να γίνει πιο σταδιακά. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά καιρούς, δυνατοί άνεμοι έχουν σπάσει μεγάλα κλαδιά από τα συγκεκριμένα δέντρα, βάζοντας σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους. Ευτυχώς όμως, η παραλία είναι γεμάτη αλμυρίκια σε πολύ καλή κατάσταση για όλους όσους θέλουν να απολαύσουν την σκιά τους.

Τα ντούζ απομακρύνθηκαν από το σημείο μετά από πρωτοβουλία του Δήμου και θα επανατοποθετηθούν σύντομα σε κάποιο σημείο της Ανατολικής παραλίας.

Ο Βιολογικός της Σούγιας, ένα έργο πολυσυζητημένο έχει μόλις αρχίσει να παίρνει μορφή. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκινήσαν τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθούν φυσιολογικά στο τέλος του 2021. Το χωριό μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει ενιαίο σύστημα αποχέτευσης και άρα τα λύματα δεν διοχετεύονται στην θάλασσα. Προκαλούμε όσους έχουν γνώση για το που βρίσκεται ο περιβόητος “αγωγός“ που διοχετεύει τα λύματα στον κόλπο της Σούγιας να μας τον υποδείξει.

Από την άλλη, η ενοικίαση σκηνών, τροχόσπιτων, αλμυρίδων, η κατάληψη χώρων και δέντρων για μεγάλα διαστήματα από μόνιμους κατασκηνωτές, το παρκάρισμα πάνω στην άμμο, οι ακαθαρσίες στους σκίνους, η χρήση σαμπουάν και απορρυπαντικών για το πλύσιμο ρούχων και σκευών (πιάτα, τσικάλια), συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό στο ανατολικό μέρος της παραλίας. Όλες οι παραπάνω ενέργειες, με προφανή έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον και τους κατοίκους του χωριού είναι άμεσα συνδεδεμένες με την παρουσία των κατασκηνωτών στο σημείο αυτό της παραλίας.

Ο Σύλλογος και οι κάτοικοι του χωριού έχουν εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν τη δυσαρέσκεια τους για την αρνητική αυτή κατάσταση που δημιουργεί το ελεύθερο και ανεξέλεγκτο κάμπινγκ στην παραλία, που τυχαίνει να είναι Ά Αρχαιολογική ζώνη με πολλούς περιορισμούς.

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχουμε εισπράξει τα τελευταία χρόνια και τα αρνητικά σχόλια των τελευταίων ημερών, που αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα την άποψη μέρους επισκεπτών/κατασκηνωτών για το χωριό μας, τους κατοίκους του, την “βρώμικη” παραλία και την ανύπαρκτη οικολογική μας συνείδηση, ο Σύλλογος και οι κάτοικοι της Σούγιας έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την μείωση του φαινομένου των ακαθαρσιών και των σκουπιδιών, στην ανατολική μεριά της παραλίας και το χωριό. Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκε άτομο καθαριότητας για την παραλία, τοποθετήθηκαν μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, έγινε προσπάθεια ανακύκλωσης πλαστικών και γυαλιών (σε συνεργασία με κατασκηνωτές) και άλλες συλλογικές δράσεις απομάκρυνσης απορριμμάτων κάθε τύπου. Φαίνεται όμως οι προσπάθειες αυτές να σας αφήνουν αδιάφορους, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν είναι πλέον υποφερτή και αποδεκτή, με ότι αυτό σημαίνει.

Στις δύσκολες αυτές εποχές, είναι κρίμα οι ακραίες απόψεις και συμπεριφορές ορισμένων , να ορίζουν την τύχη των υπολοίπων. Όλοι ελπίζουμε οι ύβρεις για το χωριό με τους πενήντα μόνιμους κάτοικους να είναι απλά θυμός της στιγμής και όχι πάγια άποψη σας για το μέρος αυτό!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook