Μειώνονται ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην πλήρη επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκβάλλει το πέμπτο κύμα άρσης των μέτρων, με το σχολικό κουδούνι να ακούγεται ξανά μετά από σχεδόν δύο μήνες καραντίνας σε όλα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας.

Το «δεύτερο ημίχρονο» της τρέχουσας σχολικής χρονιάς αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου, διαφοροποιείται, ωστόσο, εντελώς από το πρώτο, αφού μαθήτριες και μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες με νέους κανόνες και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα, από σήμερα σε όλα τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία προβλέπονται:

· οι τάξεις να έχουν μέχρι 15 μαθητές
· προαιρετική χρήση της μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).
· οι μαθητές να κρατήσουν τα φετινά βιβλία τους και για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα ξεκινήσει νωρίτερα.
· σε όλες τις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού).
· οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά.
· τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού.
· δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.
· υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς, για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
· υπάρχει η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί.
· Όσον αφορά τη λειτουργία των ειδικών σχολείων από 1-12 Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ από 1 έως και 26 Ιουνίου ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές που επανεκκινούν από σήμερα περιλαμβάνονται ακόμη τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για παιδιά του Δημοτικού, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), αλλά και Ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί (χωρίς παιχνίδια από το σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ). Η «ολική επαναφορά» των δομών αυτών συνδέεται και με τις τροποποιήσεις ως προς τα ωράρια εργασίας που εφαρμόζονται από σήμερα, δεδομένου ότι επιστρέφει στις τυπικές έδρες του το 100% των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ολοκληρώνεται το σύστημα της τηλεργασίας.

Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εργασίας, με τον εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα προσφέρεται από απόσταση.

Ταυτόχρονα, παράταση δόθηκε και στην αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2020.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα και ο νέος μηχανισμός ρύθμισης του εργασιακού τοπίου «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ», με διάρκεια ζωής μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και σκοπό την υποστήριξη της εργασίας σε επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη μείωση του τζίρου κατά 20%.

Στις ρυθμίσεις της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ» περιλαμβάνονται:

· δυνατότητα μείωσης κατά 50% του ωραρίου του εργαζόμενου με αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων που αντιστοιχεί στο νέο ωράριο κατά 60% από το κράτος.
· Το ίδιο πλαίσιο υποχρεώνει, ωστόσο, τον εργοδότη για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου κατά 100% και απαγορεύει την μετατροπή της υφιστάμενης σύμβασης εργασίας του σε άλλη μορφή (λχ. ελαστική).

Επιπλέον, ξεκινάει από σήμερα η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ποδαρικό στον τουρισμό

Στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων για τις οποίες ανάβει σταδιακά το «πράσινο φως» της επαναλειτουργίας τους, προστίθενται από σήμερα τα ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 12μηνης διάρκειας με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάνοντας «ποδαρικό» στον ελληνικό τουρισμό, την πρώτη μάλιστα ημερολογιακά ημέρα του φετινού καλοκαιριού.

Επίσης από σήμερα επανεκκινεί και η «βιομηχανία» γύρω απ’ το γάμο με δεδομένο ότι επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες γύρω από γάμους και λοιπές εκδηλώσεις. Πράσινο φως ανάβει από σήμερα επίσης και για τις εμποροπανηγύρεις σε κάθε γωνιά της Επικράτειας.

Επιπλέον, ρολά σηκώνουν σήμερα:

· Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
· Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)
· Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
· Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
· Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
· Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
· Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
· Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
· Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
· Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
· Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
· Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
· Υπηρεσίες μασάζ.
· Κυριακάτικες αγορές και Εμποροπανηγύρεις κλπ.

Οριζόντιες μειώσεις

Ταυτόχρονα, η έλευση του καλοκαιριού συνοδεύεται από οριζόντιες μειώσεις σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13%. Στα προϊόντα με μειωμένο ΦΠΑ εντάσσονται:

Μεταλλικό νερό
• Αναψυκτικό τύπου κόλα
• Λεμονάδα-Λεμονίτα
• Πορτοκαλάδα
• Βυσσινάδα
• Παγωμένο τσάι
• Μπύρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα)
• Καφές, τσάι
• Υποκατάστατο γάλακτος
• Σοκολατούχο γάλα
• Φρουτοχυμός
• Νέκταρ χυμών
• Τονωτικά παρασκευάσματα
• Ισοτονικά παρασκευάσματα
• Ενεργειακά ποτά

όπως επίσης και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή:

· τα εισιτήρια κινηματογράφων
·τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
· τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους – δημόσιες Συγκοινωνίες.

Ψαλίδι στα εισιτήρια

Στο πλαίσιο αυτό, μειωμένο στο ποσό των 1,20 ευρώ από 1,40 ευρώ θα είναι από σήμερα το ενιαίο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ 0,90 ευρώ θα κοστίζει και το εισιτήριο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Η μείωση της τιμής του εισιτηρίου παρακολουθεί την μείωση του ΦΠΑ (που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020), συμπαρασύροντας και των πακέτων εισιτηρίων και των καρτών.

Αναλυτικά:

· τα 10 ενιαία εισιτήρια θα κοστίζουν 12 από 13,5 ευρώ
· οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 27 από 30 ευρώ
· οι τριμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 78 από 85,
· οι εξαμηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών 300 από 330 ευρώ.

Παράλληλα, δωρεάν πρόσθετο χρόνο 55 ημερών θα προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες σε όσους είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο διάστημα της πανδημίας.

Στις ράγες μπαίνουν από σήμερα και πολλές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσφέροντας και μειωμένες τιμές λόγω της πανδημίας. Από σήμερα επανακυκλοφορούν:

·οι αμαξοστοιχίες IC54 και IC55 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αυξάνοντας τον αριθμό των δρομολογίων σε 5 ζεύγη ανά κατεύθυνση.
· οι αμαξοστοιχίες 884 και 885 στο τμήμα Αθήνα-Καλαμπάκα-Αθήνα.
· στο τμήμα του Προαστιακού Θεσσαλονίκης- Λάρισας οι αμαξοστοιχίες 1591-1592-1597-1598-1590-1593-1594-1599-2593-2594-2597-3590-2592-2595-2596-2599 και στο τμήμα Λάρισα-Βόλος, οι αμαξοστοιχίες 1571, 1573, 1575, 1577, 1579, 2571, 2575, 1572, 1574, 1576, 1578, 2570, 2572, 2576.
· οι αμαξοστοιχίες 1682 και 1683, στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
· τα τουριστικά δρομολόγια του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου Διακοπτό-Καλάβρυτα, καθώς και το Τραινάκι του Πηλίου Άνω Λεχώνια-Μηλιές.
· όλα τα δρομολόγια στη λεωφορειακή γραμμή Κιάτο-Πάτρα, καθώς και τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Πάτρας.

Επιστροφή στη… Δικαιοσύνη

Ανεβαίνουν οι ταχύτητες από σήμερα και για το έργο της Δικαιοσύνης, αφού με προσήλωση στους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας λειτουργούν εκ νέου:

·το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Εκλογοδικείο και το Μισθοδικείο,
· το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας,
·το Ελεγκτικό Συνέδριο και
· τα πολιτικά δικαστήρια της χώρας, με την πλήρη, ωστόσο, λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων να τοποθετείται για τις 21 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook