«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ορίσουν το κίνημα ANTIFA ως τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε μέσω Twitter o Nτόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι εξετάζει να εντάξει το κίνημα ANTIFA στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πρόκειται για ένα ετερόκλητο κίνημα από αυτόνομες ομάδες κυρίως αναρχικών και αντικαπιταλιστών στις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε με κύριο χαρακτηριστικό την αντιπαράθεσή τους στην φασιστική ιδεολογία ή τις φασιστικές ομάδες με άμεσες μορφές δράσης.

Τα μέλη της είναι γνωστά για τις μαχητικές διαδηλώσεις τους οι οποίες έχουν προκαλέσει ζημιές σε προσωπικές ιδιοκτησίες ή έχουν ασκήσει φυσική βία.

Στόχος τους είναι η καταπολέμηση ακροδεξιών και ρατσιστικών πολιτικών. Οι ρίζες του κινήματος ανιχνεύονται από την εποχή του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη, αρχικά στην Ιταλία κατά την διάρκεια ανόδου του Μουσολίνι στην εξουσία, και σύντομα δημιουργήθηκαν παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ευρώπη. Στην Γερμανία το 1932 ιδρύθηκε το «Antifaschistische Aktion» για να αντιπαλέψει το ναζιστικό κόμμα.

Η κριτική στο κίνημα εστιάζεται στο παράδοξο της μη ανοχής της μη ανεκτικότητας και στο γεγονός ότι οι πράξεις τους δεν είναι πάντα καθαρά αντιφασιστικές και συχνά έχουν και αριστερό και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα. Υπάρχουν «φωνές», ανάμεσά τους πλέον και ο Ντόναλντ Τραμπ, που ζητούν να χαρακτηριστεί το κίνημα «ΑNTIFA» ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook