Παιχνίδια… πολέμου στην Ευρώπη, καθώς Ρωσία και ΗΠΑ έχουν φέρει τα στρατεύματα τους σε απόσταση αναπνοής.

Η Ρωσία έχει καταγράψει υψηλό βαθμό στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και συμμάχων τους του ΝΑΤΟ, κοντά στα σύνορά της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου, Σεργκέι Ρουντσκόι.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί σταθερά και καταγράφει υψηλό βαθμό στρατιωτικής δραστηριότητας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, το ΝΑΤΟ αύξησε τον αριθμό των στρατιωτικών γυμνασίων που στοχεύουν τη Ρωσία, πρόσθεσε. Προκειμένου να επεκτείνει την ικανότητα παρακολούθησης της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ εκσυγχρονίζει τη βάση ραντάρ GLOBUS III στη Νορβηγία, δήλωσε.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επιθετική» στρατιωτική παρακολούθηση στην περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι αυτό αντιβαίνει τη συμφωνία για τη Συρία.

«Το αεροπλάνο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που ανήκει στην οικογένεια Poseidon, συστηματικά προσεγγίζει τη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμέιμιμ και την Ταρτούς όταν πετάει πάνω από τη Μεσόγειο. Προκειμένου να εμποδίσουμε αυτές τις επιθετικές κινήσεις παρακολούθησης, αναγκαζόμαστε να διατηρούμε τους καταστροφείς μας εν ενεργεία. Επτά τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο έχουν καταγραφεί ήδη 17 περιπτώσεις, που σημαίνει αύξηση κατά δύο φορές. Θεωρούμε ότι τέτοιες πτήσεις αντιβαίνουν την υπογεγραμμένη συμφωνία για παρεμπόδιση συμβάντων στον εναέριο χώρο της Συρίας» εξήγησε.
Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν την ένταση της εξ αέρος παρακολούθησης πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, τόνισε.

«Η αύξηση των πυραυλικών υποδομών αεράμυνας στην Πολωνία συνεχίζεται, πρόσθετα στα αμερικανικά αντικείμενα που αναπτύχθηκαν στη Ρουμανία. Όλη η ανησυχία που έγκειται σε πιθανή τοποθέτηση πυραύλων Τόμαχοκ παραμένει ενεργή» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ σχεδίαζε στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική και τον Καύκασο και μόνο εξαιτίας της καραντίνας για τον κορονοϊό δεν προχώρησαν. Χαρακτήρισε τα γυμνάσια «αντι-ρωσικής φύσης».

Για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα Μπάρεντς πριν την 9η Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς τες πρόκληση.

Στο μεταξύ η Ρωσία απομακρύνει τα μεγάλης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια «Kavkaz-2020» από τα σύνορα και τα οδηγεί πιο βαθιά στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, η Ρωσία είναι έτοιμη να προσαρμόσει την τοποθεσία των γυμνασίων αν το ΝΑΤΟ πράξει το ίδιο. Η χώρα επίσης είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το ΝΑΤΟ στην ελάχιστη απόσταση μεταξύ των στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων.

«Σήμερα, όταν παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια να εστιαστούν οι προσπάθειες στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, είναι αναγκαίο να μειώσουμε την αντιπαράθεση, να απέχουμε από επιθετικές ενέργειες και επίδειξη δυνάμεων» συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ αγνοεί τις προτάσεις της Ρωσίας για αποκλιμάκωση.

«Όλες οι ιδέες μας για χαλάρωση της έντασης αναλύονται σε επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ. Οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν» ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook