«Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές», αναφέρει η Τουρκία

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην Ελλάδα, σχετικά με το αίτημα άδειας που ζητήθηκε για έρευνες στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο. «Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση – απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, «αποτελούν παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζει λέγοντας, «η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές». «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος καλοκαιριού οι έρευνες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο

Στο τέλος του καλοκαιριού προβλέπεται η κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας να λάβει την έγκριση και να ξεκινήσει τις έρευνες ανατολικά της Κρήτης και των άλλων ελληνικών νησιών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φιλο-κυβερνητικού ενημερωτικού ιστότοπου «ΧαμπέρΤουρκ», η κινητικότητα της Άγκυρας στη Λιβύη συνεχίζεται και οι αιτήσεις που υπέβαλε η κρατική εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων για επιπλέον άδειες σε 7 περιοχές στην ανατ. Μεσόγειο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης.

Η «ΧαμπέρΤουρκ», επικαλούμενη πηγές στην Άγκυρα, αναφέρει ότι οι σχετικές αιτήσεις για έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που υποβλήθηκαν στις 30 Μαΐου και ανακοινώθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, αναμένεται να εγκριθούν μετά από περίοδο 90 ημερών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες, καθώς με βάση τους κανονισμούς ανάθεσης έργου πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο 3 μηνών και σε άλλες εταιρείες που τυχόν θέλουν να υποβάλλουν αντίστοιχες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τη «ΧαμπέρΤουρκ», ωστόσο, είναι δύσκολο να εμφανιστεί άλλη εταιρεία και να υποβάλει αίτηση για τέτοιου μεγέθους έρευνες και σε μία τέτοια περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook