Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει άνοδο της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες ανήλθε στο 88% τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας τους Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η πρόβλεψη αυτή είναι ενδεικτική της αίσθησης των νοικοκυριών.

Τα επίσημα, ωστόσο, στοιχεία για την ανεργία θα ανακοινωθούν μεθαύριο.

Στις 4 Ιουνίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία Μαρτίου και θα πάρουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει η κρίση του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία για την ανεργία θα μας δείξουν το βαθμό που έπληξε η πανδημία την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά θα μας δώσουν και μια εικόνα για τα επίπεδα της ύφεσης.

Δεδομένου ότι στην ελληνική οικονομία μια μονάδα μείωσης του ΑΕΠ οδηγεί σε απώλεια έως 50.000 θέσεων εργασίας, εάν το Μάρτιο έχουν χαθεί για παράδειγμα 100.000 θέσεις εργασίας θα ξέρουμε πως η ύφεση ήταν της τάξης του 2%.

Εξίσου σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού του Απριλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της επίδρασης του «lockdown» στην ελληνική αγορά εργασίας, σε μηναία βάση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2020 η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση η οποία με τα μέτρα στήριξης θα κυμανθεί από 5% έως 10%.

Αυτή η εκτίμηση αποτυπώνεται και στις απαντήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ o δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε οριακή πτώση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,2 (από -42,0) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών σταθερά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες έδειξαν πως το 56% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

 Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 64%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά στο 11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook