Τα μπάζα εμφανίστηκαν με το ξήλωμα της πλατείας – Ο εργολάβος το αρνείται και ο δήμος στον κόσμο του!

Ήταν περίπου τον Οκτώβριο του 2019 όταν άρχισε το έργο της πολυδιαφημισμένης ανάπλασης της πλατείας της Σούδας. Παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν ως προς τον σχεδιασμό της πλατείας, το έργο αυτό καθ’ αυτό θεωρήθηκε από την πλειοψηφία αναγκαίο για την αναβάθμιση του κέντρου της Σούδας, ειδικά όταν αυτή αποτελεί πύλη εισόδου των Χανίων τόσο για τα πλοία της γραμμής όσο και για τα κρουαζιερόπλοια.

Με το που ξεκίνησε το ξήλωμα των τσιμέντων της παλιάς πλατείας, ως δια μαγείας, γέμισε αυτομάτως την ίδια περίοδο, τσιμεντένια ογκώδη μπάζα ένα ανοιχτό οικόπεδο πίσω από το κτίριο της πολεοδομίας, κοντά στα σχολεία της Σούδας. 

Το γεγονός ότι η εμφάνισή τους στο οικόπεδο έγινε ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό που ξήλωναν τα τσιμέντα της πλατείας, το ότι το είδος των μπαζών δεν είναι το συνηθισμένο (για παράδειγμα ενός κτιρίου και μιας οικοδομής) αλλά πρόκειται για ογκώδεις τσιμεντένιες πλάκες  και τέλος το γεγονός ότι υπήρχε διάχυτη η πληροφορία μεταξύ των κατοίκων ότι ένα μέρος των μπαζών από την πλατεία κατέληξε εκεί, είχαν δημιουργήσει ανησυχία και ερωτηματικά στους περίοικους για το τι πραγματικά συμβαίνει. Δυστυχώς τότε δεν είχαν αντιδράσει άμεσα.

Μάλιστα, κάτοικοι είχαν δει εκείνον τον καιρό ένα μπλε φορτηγάκι να ξεφορτώνει τα ογκώδη μπάζα στο οικόπεδο.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμο Χανίων ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Μας είπαν ότι ο εργολάβος της ανάπλασης της πλατείας ισχυρίζεται ότι δεν τοποθέτησε εκείνος τα μπάζα εκεί, ότι τα μπάζα τα έχει απομακρύνει βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει, υποστηρίζοντας ότι έχει αποδεικτικά και ότι ενδεχομένως είναι μπάζα που προέκυψαν από τις εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των καλωδίων.

Επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο της ΔΕΔΔΗΕ και μας είπε ότι τα συνεργεία εργάζονται στην πλατεία περίπου 2-3 μήνες και όχι από την αρχή του έργου της ανάπλασης, όταν δηλαδή εμφανίστηκαν ως δια μαγείας και τα ογκώδη μπάζα στο ανοιχτό οικόπεδο. Μάλιστα, μας είπαν ότι αυτά τα επιφανειακά μπάζα, τα τσιμέντα και την άσφαλτο δηλαδή, τα σπάει και τα καθαρίζει ο εργολάβος που κάνει την ανάπλαση και όχι η ΔΕΔΔΗΕ. Μόλις τα σπάσει ο εργολάβος, τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ σκάβουν υπόγεια για την τοποθέτηση των καλωδίων, βγάζουν κάποια χώματα τα οποία μετά ξαναρίχνουν μέσα στο κανάλι. Το πολύ – πολύ να περισσέψει χώμα το οποίο το απομακρύνουν με φορτηγό. Αλλά πρόκειται για χώμα και όχι για ογκώδη τσιμέντα και μπάζα τα οποία έχει την ευθύνη να σπάει και να απομακρύνει ο εργολάβος.

Να σημειωθεί ότι λίγο πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο, ο εργολάβος (που αρνείται ότι άφησε τα μπάζα στο ανοιχτό οικόπεδο που βλέπετε στις φωτογραφίες), είχε επιχειρήσει και είχε εναποθέσει παρόμοια ογκώδη μπάζα από την πλατεία σε άλλο ανοιχτό χωράφι που βρίσκεται στην ίδια γειτονιά.

Σε εκείνη τη φάση όμως, βλέποντας οι κάτοικοι ότι το κακό άρχισε να επεκτείνεται, αντέδρασαν άμεσα. Τότε είχαμε μιλήσει και με τον υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου ο οποίος μας είχε πει ότι δεν ήταν ενήμερος γι’ αυτή την κίνηση του εργολάβου η οποία δεν επιτρέπεται. Όταν ο υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον εργολάβο, για τον λόγο που εναπόθεσε μπάζα της πλατείας σε οικόπεδο εντός ιστού, εκείνος είχε υποστηρίξει ότι το έκανε επειδή είχε σκοπό να αφήσει εκεί τα μπάζα «προσωρινά» για λίγο καιρό.

Φυσικά μετά από την αντίδραση αυτή που έφτασε μέχρι τον υπεύθυνο των τεχνικών υπηρεσιών, ο εργολάβος απομάκρυνε άρον άρον τα μπάζα από εκείνο το χωράφι. Μάλιστα, τότε ο τεχνικός υπεύθυνος του δήμου μας είχε τονίσει ότι ο εργολάβος βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει απαγορεύεται να ρίχνει τα μπάζα οπουδήποτε αλλά είναι υποχρεωμένος να τα απομακρύνει μεταφέροντάς τα στην ΑΝΑΚΕΜ, γιατί έχει πληρωθεί από τη σύμβασή του γι’ αυτό. 

Μέχρι στιγμής λοιπόν, έχουμε ογκώδη τσιμεντένια μπάζα που εμφανίστηκαν από το πουθενά σε άδειο οικόπεδο, τον ίδιο καιρό που ξηλωνόταν η πλατεία, τους περισσότερους κατοίκους που πιστεύουν ότι τα μπάζα προήλθαν από την πλατεία, τον εργολάβο που το αρνείται (αλλά είχε αφήσει σε άλλο οικόπεδο παρόμοια μπάζα, όταν τον ανάγκασαν να τα απομακρύνει) και ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΔΔΗΕ που επιστρέφει το μπαλάκι γιατί δεν έχει σχέση καμία με το σπάσιμο τσιμέντων και δρόμων.

Η εικόνα αυτή επικρατεί πάνω από μισό χρόνο! Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Το έκτρωμα με τα ογκώδη μπάζα αποτέλεσε εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν παρασιτικές συμπεριφορές αυτής της μάστιγας που λέγεται ασυνείδητος πολίτης. Γιατί με αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε αυτόν τον χώρο, καθημερινά καταγράφεται περίπτωση ορισμένων ανεγκέφαλων πολιτών (η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή) οι οποίοι πάνε και ρίχνουν στα μπάζα ένα σωρό άλλα μπάζα από δικές τους άλλες δουλειές. Διακρίνονται πλέον στις φωτογραφίες πέρα από τα ογκώδη και άλλου είδους μπάζα που προέρχονται από πολίτες.

Υπεύθυνος για το έργο αυτό είναι ο δήμος Χανίων. Θα υπάρξει από την πλευρά του έλεγχος; Με πόση ευκολία μπορούν να δημιουργούνται τέτοιου είδους χωματερές ογκωδών μπαζών μέσα στον οικιστικό ιστό; Θα ελέγξει ο δήμος Χανίων από πού προέρχονται τα μπάζα αυτά, εξετάζοντας αποδεικτικά και μαρτυρίες ή θα μείνει στα λόγια;

Αν επιλέξει να μείνει στα λόγια και όχι να προχωρήσει σε ουσιαστικά και βαθύ έλεγχο, τότε θα προτείναμε στον δήμο Χανίων όταν πάει να κόψει την κορδέλα της πλατείας της Σούδας, να περάσει και από την περιοχή των σχολείων και της πολεοδομίας να κόψει και εκεί την κορδέλα της χωματερής που έχει δημιουργηθεί!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook