Τα καταστήματα είναι ανοικτά εδώ και αρκετές ημέρες όμως η κίνηση είναι χαμηλή και οι επιχειρηματίες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες, που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Συγκεκριμένα, στην συγκέντρωση, συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο Σύλλογος Πρακτόρων ΠΡΟ-ΠΟ Ν. Χανίων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων, ο Σύνδεσμος Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων και το Σωματείο Εστίασης Ν. Χανίων.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Αναλυτικά ζητούν από την κυβέρνηση:

 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή, υγειονομικό προσωπικό, (για παράδειγμα από τις 35 απαιτούμενες ΜΕΘ έχουμε 10 στα Χανιά) για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.
   
 •  Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
   
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.
   
 • Απαλλαγή των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.
   
 • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους μικρούς και πολύ μικρούς επιχειρηματίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τέλος του χρόνου. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
   
 • Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις μας   
   
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τέλους του χρόνου. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
   
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
   
 • Απαλλαγή όλων των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.
   
 • Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 40% του ενοικίου επαγγελματικού χώρου μέχρι τέλους του 2020
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
   
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
   
 • Άμεση μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ 24% στο εμπόριο καθότι η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι αναγκαίο μια γενναία μείωση του ΦΠΑ.
   
 • Περαιτέρω αναστολή των επιταγών για τουλάχιστον 60 ημέρες ακόμα, αφού τα ταμεία των επιχειρήσεων βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook