Την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Χανίων προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΑΚΧ, Εμμανουήλ Κουριδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τετάρτη (03/06).

Οπως επισήμανε για την ασφάλεια αθλούμενων και εργαζομένων πάρθηκε η απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμών 25 και 12,5 μέτρων, λόγω υψηλής επικινδυνότητας.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΑΚ:

“Λόγω της εξαιρετικά κοστοβόρας και ενεργοβόρας λειτουργίας του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων όπου οι ετήσιες δαπάνες για τις ανάγκες ορθής λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών (θέρμανση, ηλεκτρισμός, χλωρίωση κλπ) ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, ενεργοποιήσαμε άμεσα τα αντανακλαστικά μας, προσεγγίζοντας τη δράση: «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια».

Αφού μελετήσαμε διεξοδικά την εν λόγω πρόσκληση, προβήκαμε στις ακόλουθες ενέργειες. Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης όπου επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα υποβολής της πρότασης του ΕΑΚ Χανίων, προκειμένου να τεθεί η υποψηφιότητά του, με σκοπό την επίτευξη ενεργειακής αναβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων.
Συζητήσαμε με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, όπου από κοινού διαπιστώσαμε την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης του ενεργοβόρου Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ΝΟΧ, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διαμεσολάβησή τους. Η ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά τους λειτούργησαν άμεσα και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες ώστε να ανοίξει το πλαίσιο εφαρμογής για την κατάθεση προτάσης και υπαγωγής των επίμαχων εγκαταστάσεων, μέσω προγραμματικής σύμβασης, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ», που θα ισχύσει και για το 2021.
Θεωρούμε ότι η επίμαχη ενεργειακή αναβάθμιση θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του εν λόγω Ναυταθλητικού Κέντρου, προσδίδοντας πραγματική παροχή ποιότητας αθλητικού πολιτισμού και χαρίζοντας στους αθλητές, στην αθλούμενη νεολαία και το κοινό της πόλης των Χανίων, μία ουσιαστική παροχή ασφάλειας αλλά και στην αξιοποίηση δημόσιων, αξιακών,  ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών, αποσκοπώντας στην άμιλλα του «ευ αγωνίζεστε».
Κατά την διάρκεια της διερεύνησης του θέματος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη τεχνικής έκθεσης της λειτουργικής κατάστασης των εγκαταστάσεων.
Κατόπιν αποκόλλησης του άνω τμήματος πυλώνα, δηλαδή του πλαισίου στήριξης των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ισχυρών ανέμων, τον Οκτώβριο του 2019, ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε αυτοψία, στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2019, από εξειδικευμένο μηχανικό, προκειμένου να αξιολογηθεί η γενικότερη κατάσταση των εγκαταστάσεων του χώρου του κολυμβητηρίου. Τα αποτελέσματα της έκθεσης τα παραλάβαμε, κατόπιν αίτησης μας, στις 28/05/2020.
Από τα αποτελέσματα της αυτοψίας προκύπτει ότι ο βαθμός διάβρωσης των μεταλλικών στεγάστρων των δεξαμενών κολύμβησης είναι τέτοιος όπου χρειάζεται η άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης ή ενίσχυση τους. Επίσης, υπάρχουν και προηγούμενες εκθέσεις αυτοψίας, που χρονολογούνται ακόμα και από το 2006!, οι οποίες αναφέρουν από τότε τα παραπάνω διαπιστωθέντα προβλήματα και ζητάνε τη διακοπή λειτουργίας των εν λόγων εγκαταστάσεων για λόγους ασφάλειας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Στα αποτελέσματα της αυτοψίας το συνολικό κόστος επιδιόρθωσης και συντήρησης ανέρχεται πάνω από 300.000 ευρώ.
Η λογική και το αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει δεν μας επιτρέπει να ρισκάρουμε την ασφάλεια αθλούμενων και εργαζομένων και μας οδήγησε, ομόφωνα το ΔΣ του ΕΑΚ Χανίων, στην απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών των 25m και 12,5m  του Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων μέχρι νεωτέρας, λόγω υψηλής επικινδυνότητας. Μετά από σημερινή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. κ. Μαυρωτά, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα μας και μας διαβεβαίωσε για την άμεση αποκατάσταση των κολυμβητικών δεξαμενών ώστε να ξαναδωθούν το ταχύτερο προς χρήση.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook