Για να παραμείνει εκεί που ήταν, «παρέα» με τα λεωφορεία!

Λίγα λόγια την λαϊκή αγορά του Σαββάτου

Κατά την πρόσφατη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 27/05/2020,  η λαϊκή αγορά του Σαββάτου χωροθετείται έως και τις 30/9/2020 στην οδό Μίνωος, από τη διασταύρωση της με την οδό Νικηφόρου  Φωκά  έως την συμβολή της με την οδό Επιμενίδου.

Σε… ελεύθερη μετάφραση, έχουμε μεταφορά – εκ νέου – της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από την οδό Δευκαλίωνος (χώρος στάθμευσης στο ενετικό λιμάνι) ζώνη Α5 απολύτου προστασίας των ενετικών οχυρώσεων  της παλιάς πόλης, στη προτέρα θέση της, εκεί ακριβώς που ήταν, πριν ανοίξει η οποιαδήποτε συζήτηση, στα αρμόδια όργανα του Δήμου Χανίων, που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Πως οδηγηθήκαμε μετά από αυτό το… πέρα δώθε, να παραμένει τελικά η λαϊκή αγορά του Σαββάτου, στο σημείο που βρίσκονταν…;

Το Λιμενικό Ταμείο με απόφαση του είχε σαν προϋπόθεση για τη παραχώρηση του χώρου – και ορθά –  τη θετική γνωμοδότηση της  Εφορίας Αρχαιοτήτων  η οποία τελικά και δεν δόθηκε, εξέλιξη που προφανώς δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη, καθώς κινείται εντός των ορίων του τρόπο λήψης των αποφάσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σε χώρους ευθύνης και αρμοδιότητας της: με γνώμονα δηλαδή την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η συνέχεια, λίγο ή πολύ, αναμενόμενη.  Η δημοτική αρχή με  εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Νικηφοράκη, αναγνωρίζοντας την χρονική πίεση αφενός και αφετέρου τους λάθος χειρισμούς της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αναγκάστηκε να ζητήσει  από το Δημοτικό Συμβούλιο, την  επιστροφή της λαϊκής στην αρχική της θέση!

Εύλογα προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

Γιατί όλη αυτή η αναστάτωση…;

Γιατί δεν έλαβε η Δημοτική αρχή πρώτα τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια να προβεί στις δικές της πρωτοβουλίες;

Γιατί δεν υπάρχει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο-μελέτη για την χωροθέτηση των λαϊκών αγορών, πάνω στο οποίο το Δ.Σ.Χανίων να αποφασίσει;

Οι αγρότες – μικροπωλητές δεν είναι ούτε μπαλάκι για ρακέτες ούτε γυρολόγοι για να πειραματιζόμαστε στις πλάτες τους.

Άλλο ένα ζήτημα , το οποίο χρίζει απαντήσεων και συσχετίζεται άμεσα με την λειτουργία της λαϊκής του Σαββάτου,  έχει να κάνει με την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων  – τις  ώρες αιχμής της λαϊκής –  όπου από όσο γνωρίζω,  έχει «σχεδιαστεί» να φιλοξενηθεί σε κοντινό χώρο, αυτόν  του «μεγάλου» πάρκινγκ της περιοχής.

Προς κάθε αρμόδιο…

Μπορεί οι πρωτόγνωρες συνθήκες που όλοι βιώνουμε  – λόγω της πανδημίας του covid-19 – που καθορίζουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα κυλήσει η φετινή τουριστική σεζόν, να μην είναι καθόλου ευοίωνες,  όλα δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και η δημοτική αρχή έχει χρέος να σταθεί στο ύψος που η δύσκολη περίσταση απαιτεί,   όμως η όποια επισκεψιμότητα υπάρξει τους επόμενους μήνες στην πόλη των Χανίων, θα πρέπει να μπορεί να «αναπτυχθεί»  χωρίς προβλήματα.

Έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί όταν θα ξεκινήσει η «πρακτική» εφαρμογή των αποφάσεων πάνω στο θέμα που συζητάμε…; 

Που θα σταθμεύουν δηλαδή για παράδειγμα  δυο (2) και τρία (3) τουριστικά  λεωφορεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς…;

Τι θα γίνει αν δέσει και κανένα κρουαζιερόπλοιο από τα λίγα που αναμένεται να δούμε φέτος στα Χανιά…;

Αντιλαμβανόμαστε ότι ως δημοτική αρχή,  θέλετε να  παράξετε  έργο , άλλωστε στο πρόγραμμα που παρουσιάσατε πριν από έναν χρόνο στο Χανιώτικο λαό και διασφαλίσατε την εκλογή σας, διατυμπανίζατε πως είχατε λύσεις με καινοτόμες ιδέες σε πολλά θέματα που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των δημοτών.

«Ασκήσεις επί χάρτου», τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι  η πλειοψηφία των όποιων πρωτοβουλιών σας,  περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά εκείνα που λύνει.

Σχεδιάστε  κάτι από την αρχή, το οποίο θα φέρει την δική σας υπογραφή και παλέψτε να το ολοκληρώσετε

Αν συνεχίσετε να «πατάτε» και να τροποποιείτε χωρίς ουσιαστικό λόγο και πρακτικό σχεδιασμό αλλοιώνοντας τις, μελέτες προηγούμενων δημοτικών αρχών, θα ολοκληρώσετε τη θητεία σας,  με πολύ φτωχό έργο.

Κάτι τέτοιο θα είναι μια μεγάλη ΉΤΤΑ, όχι για εσάς, αλλά για την πόλη των Χανίων γενικότερα.

Ο Σπύρος Αποστολάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook