Ποιες προτάσεις έγιναν ώστε να καλυφθεί το κενό από την απώλεια της αγοράς των Σκανδιναβών και των Άγγλων – Αρκετά ξενοδοχεία στα Χανιά δεν θα ανοίξουν καθόλου

Τελευταία ενημέρωση: 15.00

Σύσκεψη με τον Πρόεδρο και στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Aegean, για τις αεροπορικές αφίξεις στην πόλη των Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον δήμο Χανίων

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι των Χανίων αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ έγιναν προτάσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα σε αγορές όπως η Ρουμανία, η Κύπρος και η Πολωνία. Φέτος, όπως τόνισαν οι ιθύνοντες του τουρισμού, οι Σκανδιναβικές χώρες και η Αγγλία δεν θα ταξιδέψουν ή ακόμα και αν ταξιδέψουν θα είναι σίγουρα μετά τον Αύγουστο, οπότε και οι απώλειες είναι μεγάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Αθηνά Χανιωτάκη, Αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, το 2019 στα Χανιά, μόνοι οι Σκανδιναβοί αποτέλεσαν το 63% των συνολικών αφίεξων. Επιπλέον, η κ. Χανιωτάκη, υπογράμμισε, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αρκετά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καν, καθώς έχουν ελάχιστες αφίξεις.  

Στην συνεδρίαση παρευρίσκοντο, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης– Chairman, η Μαρίνα Σπυριδάκη – Manager Corporate Affairs, ο Κωνσταντίνος Ταρνατόρος -Charter Department Manager και ο Πάρις Επιτροπάκης – Sales Manager South Greece & Aegean Islands.

Παράλληλα, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, ο εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Gelasakis Travel και δυο εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων. 

Που τοποθετείται ο πήχης φέτος για τα Χανιά 

Ο Ευτυχιος Βασιλακης, Chairman της Aegean, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι “φέτος ο πήχης, ξεκινάει από τη θετική αντιμετώπιση, μίας υγειονομικής κρίσης. Ο πήχης ξεκινά από το 0 για τις κρατήσεις οι οποίες θα έστηναν το τουριστικό μας προιόν. Παραμένουμε εξαρτημένοι από τις αποφάσεις κάποιων χωρών για το πως θα κινηθούν για τους πολίτες τους. Σήμερα συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε και να δούμε τι διεξόδους, μπορούμε να βρούμε προς κάποιες άλλες αγορές. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει με την αγορά του Ισραήλ, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, αλλά και της Κύπρου. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για τεράστια νούμερα φέτος, θα πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες με κοινή συνεννοήσης, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να χτίσουμε βάσεις για την επόμενη χρονιά.

“Η ουσία της φετινής χρονιάς, για όλη την Ελλάδα, είναι πώς μία χώρα που τα πήγε τόσο καλά στο κομμάτι της διαχείρισης του κορωνοιού, μπορεί να χτίσει μία παρακαταθήκη, η οποί;α θα μας αποζημιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό για την απώλεια του φετινού έτους. Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις πτήσεις της, τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η συμπεριφορά φέτος του επιβάτη δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες χρονιές. Το επόμενο διάσημα η Aegean θα οργανώσει το προγραμμα της με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι 30/6 για να δούμε τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κράτη αυτα που είχαν πολλά κρούσματα και αυτά που έχουν λιγότερα. Το κράτος από 1/6 μείωσε τον ΦΠΑ για εσωτερικές πτήσεις και είναι σημαντικό, είναι μια ανάσα για τις αεροπορικές εταιρείες. Σίγουρα θα έχουμε πολλές πτήσεις της τελευταίας στιγμής. Τα Χανια έχουν μεγάλη εξάρτηση με τις Σκαμδιναβικες χώρες και σίγουρα υπάρχει πρόβλημα για τη φετινή σεζόν. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι γιατί ο προγραμματισμός που χρειάζεται να γίνει κανονικά 6-12 μήνες πριν, ίσως χρειαστεί να γίνει σε μόλις λίγες εβδομάδες”, ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερης, υποστήριξε ότι η Aegean, είναι πρώτα εθνικος αερομεταφορεας και μετά τοπικος, όποτε και είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση ώστε να αναπτερωθεί ο τουρισμός και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Η χρονιά που διανύουμε είναι δύσκολη, ειδικά για τον τουριστικό τομέα, στα Χανιά, στην Κρήτη και στην χώρα γενικότερα. Θα γίνει προσπάθεια να σωθεί ένα μέρος της χρονιά με ασφάλεια. 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι « Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι καθοριστικό παράγοντα για να ανακτήσουμε ένα μέρος από το χαμένο τουριστικό προιόν είναι να δούμε, πώς οι αερομεταφορές. Συζητήσαμε για τα δεδομένα που έχουμε, για τα αίτηματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε ότι ο πρόεδρος της Aegean και οι συνεργάτες του, έχουνεπίγνωση της κατάστασης και θέλουν να μας βοηθήσουν, με νέες πτήσεις και νέες υπηρεσίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε αυτή την κρίση. η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει μια σημαντική χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο ελπίζουμε να γίνει αυτό και σε τοπικό επίπεδο». 

Ο Κυριακος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε:

«Πρεπει να αναφέρουμε ότι έχουμε, τριπλάσιασει τον αριθμό των επισκεπτών από το 1998 ενω τον έχουμε διαπλάσει από το 2010! Παρακολουθούμε τα στοιχεία της Aegean, τη ρευστότητας κλπ και μας ενδιαφέρουν ολους. Εγώ προτείνω να παίξουμε όλοι με τους ίδιους όρους, ώστε να δουλέψουν οι επιχειρησεις».

Η Αντιπροεδρος της Ένωσης ξενοδόχων, Αθήνα Χανιωτάκη, τόνισε ότι το πλήγμα από την Σκανδιναβία και την Αγγλία είναι μεγάλο. «Ίσως φέτος να μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερους Πολωνούς. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, δεδομένου ότι πολλά ξενοδοχεία έχουν guarantee συμβόλαια με Άγγλους και Σκανδιναβούς, δεν θα ανοίξουν καν. Μέχρι στιγμής με τις αγορές που έχουν μείνει, βλέπουμε ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι ένα 20% επί του συνόλου των τουριστικών αφίξεων. Το 2019 το 63% των συνολικών αφίξεων στα Χανιά ήταν Σκανδιναβοί».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook