Πολύς κόσμος, κυρίως νεαρής ηλικίας, βγήκε το βράδυ της Παρασκευής, αψηφώντας τις κοινωνικές αποστάσεις

Προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες οι εικόνες από τα ξημερώματα του Σαββάτου στα μπαρ και τα κλαμπ της πόλης. Συνωστισμός επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής στα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και σε αυτά της παραλιακής, όπου πολύς κόσμος κυρίως νεαρής ηλικίας βγήκε για να διασκεδάσει αψηφώντας τις κοινωνικές αποστάσεις.

Οι εικόνες από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας παραπέμπει στις ξέγνοιαστες βραδιές προτού μπει ο κορονοϊός στη ζωή μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, θαμώνες συνωστίζονταν σε υπαίθρια μπαρ του λεκανοπεδίου και συμπεριφέρονταν σαν να μην έπληξε ποτέ η πανδημία τη χώρα μας. Οι κανόνες «πήγαν περίπατο» και τα άτομα απολάμβαναν το ποτό τους σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον. Στα κλαμπ επικράτησε το αδιαχώρητο και ο ένας βρισκόταν κυριολεκτικά πάνω στον άλλο.

Οι ειδικοί δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού σε συνθήκες συγχρωτισμού ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, ενώ θεωρούν ότι τέτοιες καταστάσεις μπορεί να πυροδοτήσουν μια ευρεία διασπορά του ιού. Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας «εάν και εφόσον κάποιος που φέρει τον ιό και είναι στην κατηγορία των μεταδοτών, υπερμεταδοτών, και βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες, μπορεί να τον μεταδώσει σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να αποφύγουμε την έλευση πιθανού δεύτερου κύματος μέσα στο καλοκαίρι».

Μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ανοίγουν τους εσωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου με αυστηρούς κανόνες. Οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και μιλούν για πρωτόγνωρες συνθήκες. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο και για εκείνους το πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της αποφυγής του συνωστισμού. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν «μια ανάσα» μετά τα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook