Τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής για καθυστερήσεις στα μέτρα πρόληψης και οι ενέργειες του Δήμου Χανίων, του Δασαρχείου και της πυροσβεστικής.

Η περιοχή του Αγίου  Ματθαίου στα Χανιά, δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά. Το πευκόδασος του Αγίου Ματθαίου είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου της πόλης των Χανίων. Ωστόσο, λόγω των δέντρων και της πυκνής βλάστησης αποτελεί την περιοχή που απαιτεί αυξημένα προληπτικά μέτρα για την  αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων, που θα υπάρξουν λόγω πυρκαγιάς.

Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι της Αττικής, πριν από ακριβώς δύο χρόνια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι “η περιοχή του Αγίου Ματθαίου ομοιάζει σε πολλά χαρακτηριστικά της, με την περιοχή όπου το 2018 κάηκαν δεκάδες συνάνθρωποί μας”.

Τι ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι που ζουν στον Άγιο Ματθαίο επέλεξαν να μείνουν εκεί γιατί αποτελεί μια πανέμορφη περιοχή, ήσυχη και μακριά από τη φασαρία του κέντρου της πόλης. Ωστόσο, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή και με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου) κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα”, υπό το φόβο πυρκαγιάς που όπως λένε “θα τα κάψει όλα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει τρόπος διαφυγής”.

Ζητούν λοιπόν να υπάρξει ενημέρωση των μόνιμων κατοίκων, από τους αρμόδιους φορείς, με οποιοδήποτε τρόπο περί της επικινδυνότητας της περιοχής, για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης-προστασίας καθώς και για τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επίσης, ένας τρόπος ενημέρωσης των αλλοδαπών ενοικιαστών κατοικιών (ΑIR BNB) καθώς ενδεχομένως να μην  γνωρίζουν την επικινδυνότητα της περιοχής. Επιπλέον να γνωρίζουν τους δρόμους διαφυγής.


Όπως λένε οι κάτοικοι, “δεν έχει τοποθετηθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ούτε μία πινακίδα που να ενημερώνει για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τέτοιες πινακίδες απαιτούνται ειδικά σε σημεία εισόδου στο δασάκι του οικισμού όπου πολλοί άνθρωποι μεταβαίνουν για αθλητική δραστηριότητα”.

Καθαρισμοί δρόμων και δασών και αποψιλώσεις

Κάθε χρόνο, το στοίχημα για την περιοχή του Αγίου Ματθαίου είναι ο καθαρισμός των δρόμων, των δασών και οι αποψιλώσεις. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι “από την 1η Μαιου όπου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός. Η καθυστέρηση αυτή, μάλιστα, παρατηρείται κάθε χρόνο”.

Κάτοικος αναφέρει στο Flashnews.gr ότι, “χρειάζεται κλάδεμα των πέυκων. Υπάρχουν οδοί εντός του οικισμού (πχ η οδός Ανεμώνας) όπου τεράστια πεύκα εκατέρωθεν του δρόμου (και όχι εντός ιδιοκτησιών) έχουν σκεπάσει κυριολεκτικά τον δρόμο. Σε περίπτωση πυρκαγίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκλειστούν αυτές οι οδοί”.

Οι ενέργειες του Δήμου Χανίων, του Δασαρχείου Χανίων και της Πυροσβεστικής

Ο Δήμος Χανίων από την άλλη έχει ήδη πραγματοποιήσει επιμέρους συσκέψεις (και) με θέμα τα μέτρα πρόληψης στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου, με το Δασαρχείο και με την πυροσβεστική. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη στον Άγιο Ματθαίο (για την ενημέρωση των κατοίκων), ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθούν 14 εργάτες για την πυροσπροστασία (8μηνης σύμβασης) που σε συνεργασία με το Δασαρχείο θα πραγματοποιήσουν τις αποψιλώσεις και τους καθαρισμούς σε αυτή την περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαδικασίες αναμένονται να γίνουν, πάντοτε όμως με τη σχετική  καθυστέρηση που συνηθίζεται από την κεντρική εξουσία…

Συν τοις άλλοις, έχει αποφασιστεί, όπως έγινε και πέρυσι, να υπάρχει μόνιμα στην περιοχή ένα όχημα της πυροσβεστικής (τις μέρες που ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά είναι στο “3” ή στο “4”) και το οποίο θα συνδράμει μαζί με τον δημοτικό πυροσβεστικό σταθμό που υπάρχει στην περιοχή. Επίσης, περίπολοι θα πραγματοποιούνται και από προσωπικό του Δασαρχείου Χανίων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από πέρυσι, με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, λειτουργεί στην περιοχή θερμική κάμερα μεγάλης διακριτικής ικανότητας, για την πυροπροστασία της περιοχής.

Τέλος, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι ένα απαιτούμενο και σημαντικό βήμα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, ώστε να υπάρχει πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε  περίπτωση πυρκαγιάς.

Αποψιλώσεις από την αντιπεριφέρεια Χανίων

Την  ίδια στιγμή, η αντιπεριφέρεια Χανίων έχει πραγματοποιήσει καθαρισμούς και αποψιλώσεις στο οδικό δίκτυο από τον Βλητέ (ύψος της 5ης Μεραρχίας) μέχρι τον οικισμό Πιθάρι. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και σίγουρα προς όφελος των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook