Ανοίγει η πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ανάσα ρευστότητας σε μικρές αλλά και σε συγκεκριμένες ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με την αλλαγή των κριτηρίων στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει εντός των ημερών και θα αυξάνει την περίμετρο των δικαιούχων.

Η νέα φάση προβλέπει την χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί στον πρώτο και από τον οποίο είχαν αποκλεισθεί οι «μικροί» επιχειρηματίες. Παρά ταύτα το μέτρο αξιοποίησαν 51.529 νομικά πρόσωπα με το μέσο ποσό δανείου ανά επιχείρηση να διαμορφώνεται σε 11.257 ευρώ. Το 58% των συνόλου που μπήκαν στην πρώτη φάση διαθέτει από 1 έως 5 εργαζόμενους και το 94% μέχρι 20 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους αντιστοιχούν στο 84% του συνόλου μοιράστηκαν το 80% του ποσού των 600 εκατ. ευρώ , δηλαδή 480 εκατ. ευρώ.

Στην δεύτερη φάση της επιστρεπτέας εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και κυρίως μικρές που απειλούνται με λουκέτο και χρειάζονται επειγόντως το δάνειο από το κράτος για να σταθούν όρθιες. Με βάση αυτά τα δεδομένα στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100.000 - 120.000 θα είναι ο συνολικός αριθμός  των επιχειρήσεων που θα υποβάλλουν αίτηση για την παροχή φθηνής ρευστότητας από το δημόσιο προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης μετά το άνοιγμα της καραντίνας καλύπτοντας υποχρεώσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ανελαστικές.

Μέσα σε αυτόν τον αριθμό  βρίσκονται και μεγάλες ανώνυμες εταιρίες που έχασαν την ευκαιρία του πρώτου κύκλου είτε γιατί είχαν μικρότερη πτώση τζίρου τον Μάρτιο σε σχέση με το όριο του 20% που είχε θέσει το υπουργείο, είτε γιατί τελικά επέλεξαν να μην οριστικοποιήσουν την αίτηση επειδή δεν ήθελαν να δεσμευτούν με τον όρο του δανείου ότι δεν θα κάνουν απολύσεις μέχρι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό:

-Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 15 Ιουνίου και τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου

-Το μέτρο θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων καθώς θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Επιπρόσθετα θα διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση.

-Θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ένταξη συγκεκριμένων περιπτώσεων ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρειάζεται στήριξης. Να σημειωθεί ότι οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό είχαν εξαιρεθεί από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-Θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους αλλά από το ποσό που θα δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook