Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Το άνοιγμα των αγορών ήταν πτωτικό, αλλά μετά από μία ώρα τα χρηματιστήρια πέρασαν σε θετικό πρόσημο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroFirst 300 σημείωνε κέρδη 0,3%.

Με πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,47% και διαμορφώθηκε στις 6.026,45 μονάδες.

Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε με την έναρξη των συναλλαγών κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στις 5.541,05 μονάδες.

Με πτώση άρχισε η συνεδρίαση και στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC-40 υποχώρησε κατά 0,41% και διαμορφώθηκε στις 3.207,81 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρούσε το πρωί κατά 0,3% έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε και κάλυψε τις απώλειές του.

Οι επιφυλάξεις των επενδυτών για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που θα ανακοινώσουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδήγησε και στη μείωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,10%.

«Είναι σαφές ότι ο κυρίαρχος παράγοντας είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg επικεφαλής επενδυτικού ταμείου, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές έχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά και είναι προσεκτικοί στους κινδύνους».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν μία συμφωνία για την αύξηση της «δύναμης πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook