Αξιωματούχοι της ΕΚΤ καταρτίζουν ήδη ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, που ενδεχομένως θα ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μετά την έξαρση του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα επικαλείται το Reuters.

Το σχέδιο, που διαμορφώνεται εν μέσω κινητοποίησης τρισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρώπη για τη στήριξη της οικονομίας της, έχει στόχο την προστασία των εμπορικών τραπεζών από την όποια δευτερογενή επίπτωση της κρίσης, αν η ανεργία στερήσει το αναγκαίο εισόδημα για την αποπληρωμή των δανείων. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας (task force) για να εξετάσει την πρόταση μίας «κακής τράπεζας», στην οποία θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» δάνεια και ότι η εργασία για αυτή επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Δάνεια που… είναι απίθανο να αποπληρωθούν

Το ύψος των δανείων στην Ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να αποπληρωθούν ποτέ πλήρως διαμορφώνεται ήδη σε πάνω από μισό τρισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, των δανείων για αγορά αυτοκινήτων και των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί καθώς η COVID-19 πιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί στο ένα τρισ. ευρώ, επιβαρύνοντας τράπεζες που είναι ήδη εύθραυστες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, σύμφωνα με τις πηγές.

Αν και η πρόταση για μία κακή τράπεζα συζητήθηκε χωρίς να προχωρήσει πριν από δύο και πάνω χρόνια, η ΕΚΤ, υπό τη νέα πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, διαβουλεύτηκε με τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με ένα τέτοιο σχήμα τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε η μία από τις πηγές.

Η στήριξη του σχεδίου από την ΕΚΤ είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά θα απαιτείτο και η συναίνεση της Γερμανίας που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήταν επί μακρόν αντίθετο σε σχήματα που προβλέπουν κοινή ευθύνη για χρέη άλλων χωρών, αν και πρόσφατα έκανε μία απρόσμενη μεταστροφή, συμφωνώντας σε κοινό δανεισμό της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Ο ΕΜΣ εγγυητής στην “κακή” τράπεζα

Ένα σχέδιο που συζητείται προβλέπει την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυητή για την κακή τράπεζα, σύμφωνα με τις πηγές. Η κακή τράπεζα θα προχωρούσε μετά στην έκδοση ομολόγων, τα οποία θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες έναντι των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων του, εξουδετερώνοντας το σοκ του κορονοϊού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δίνουν τα ομόλογα αυτά στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότησή τους από αυτή. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες μπορεί να κληθούν να στηρίξουν το σχήμα αυτό, δήλωσε η μία πηγή. Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες εστιάζουν τώρα στην εκκίνηση του σχεδίου ύψους 750 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι οικονομίες που επλήγησαν από την COVID-19, η ιδέα μίας κακής τράπεζας και το σχέδιο της ΕΚΤ μπορεί να συζητηθούν από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών και τους υπουργούς αργότερα φέτος.

Αρέσει η ιδέα στα στελέχη της ΕΚΤ

Ερωτηθείς χθες για τις κακές τράπεζες, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι, αν και ο ίδιος στηρίζει την ιδέα, είναι «πρόωρο» να συζητείται τώρα, επειδή δεν είναι ξεκάθαρο πόσο έντονη θα είναι επίπτωση του κορονοϊού.

«Στηρίζω πολύ τις εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού (σ.σ.: τις κακές τράπεζες). Θεωρώ ότι είναι χρήσιμες», είπε σε δημοσιογράφους, τονίζοντας την επιτυχία των κακών τραπεζών στην Ισπανία και την Ιρλανδία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Πολλά από αυτά τα σχήματα είχαν στο τέλος θετικό πρόσημο, επιτυγχάνοντας κέρδη», είπε. Ο Ενρία σημείωσε ότι η ΕΚΤ εξετάζει πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν εάν η κρίση επιδεινωθεί. Οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν κεφάλαια μεγαλύτερα από 600 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι πιθανόν αρκετά, αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook