Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Χανίων στη συζήτηση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Η δημοτική αρχή Χανίων δε συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων στις ενέργειες που κάνει και τον τρόπο που έχει επιλέξει να αποκτήσει το οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ο δήμος Χανίων συνεχίζει να διεκδικεί το συγκεκριμένο ακίνητο προχωρώντας τη διαδικασία καθορισμού τιμής μονάδας με δικαστικό τρόπο από τη στιγμή που δεν επετεύχθη εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Οι δημοτικές παρατάξεις των Άρη Παπαδογιάννη, Ευτύχη Δαμιανάκη και Γρηγόρη Αρχοντάκη επέκριναν τη δημοτική αρχή για τον χρονοβόρο δικαστικό δρόμο που έχει ακολουθήσει διεκδικώντας το ακίνητο της ΑΒΕΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα και πλήθος νομικών εμπλοκών. Όλοι επεσήμαναν ότι πρόκειται για μια μάλλον ατελέσφορη διαδικασία καλώντας τον δήμο να επικεντρωθεί στην εξωδικαστική επίλυση του θέματος.

Ο δικαστικός δρόμος που ακολουθεί ο δήμος  και το κάλεσμα του δημάρχου προς την τράπεζα σε μια ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού

Όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων που συζήτησε σήμερα το θέμα η επαναεπιβολή του ρυμοτομικού βάρους είναι γνωμοδοτική, ο δήμος την κινεί, αλλά η απόφαση εκδίδεται και επικυρώνεται από το υπουργείο με τη μορφή του Προεδρικού Διατάγματος. Αρχικά προσκλήθηκε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου με στόχο να υπάρξει προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης. Ο εξώδικος συμβιβασμός αφορούσε στον καθορισμό τιμής μονάδας επί της απαλλοτριούμενης εκτάσεως (με μέγιστη τιμή αυτή που ορίζεται στην αντικειμενική αξία) Δεν τελεσφόρησε αυτή η προσπάθεια γιατί υπήρξε άρνηση της εταιρείας να προσέλθει στη διαδικασία, οπότε ο δήμος Χανίων θα προχωρήσει στον καθορισμό τιμής μονάδος μέσω της δικαστικής οδού όπως ορίζει ο νόμος από τη στιγμή που δεν επήλθε εξωδικαστική επίλυση.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι επιτροπή του άρθρου 152 ακύρωσε την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εξετάσει το θέμα και όπως τονίστηκε από τους νομικούς συμβούλους του δήμου, η απόφαση του Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου είναι σε πλήρη ισχύ και δεν έχει ακυρωθεί από καμία αρχή. Η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με αποστολή του φακέλου προς το υπουργείο.

Ο δήμαρχος Χανίων κάλεσε τα “Κρητικά Ακίνητα” να συναινέσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού. Ανέφερε ότι “Αν το συγκεκριμένο ακίνητο δεν περιέλθει τώρα στην ιδιοκτησία του δήμου δεν θα περιέλθει ποτέ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το μοναδικό προσφερόμενο στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία χωρίς να έχουμε συμφωνία. Εμείς προχωράμε στην υλοποίηση μιας απόφασης που και πολιτικά είναι ισχυρή ως ομόφωνη αλλά και νομικά δεν έχει προσβληθεί. Καλώ την Τράπεζα Χανίων να το λήξουμε έστω και τώρα στα πλαίσια ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλιώς θα προχωρήσουμε σε όλες τις νομικές ενέργειες που έχουμε ήδη δρομολογήσει.”

Επιπλέον ο κ. Σημανδηράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κ. Κουκιανάκη εκφέροντας τη λέξη “ντροπή” όταν αυτοδιοικητικός με την υπογραφή του “έφτυσε” – όπως είπε –  την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Η αναφορά αυτή, σχολιάστηκε αρνητικά από τον κ. Κεμεσίδη και τον κ. Πρωτοπαπαδάκη (και στη συνέχεια του συμβουλίου και από τον κ. Παπαδογιάννη και από τον κ. Βάμβουκα)

Ένταση και βολές μεταξύ των συμβούλων

Δεν έλειψε η ένταση στην αίθουσα, όταν ο κ. Σημανδηράκης απευθυνόμενος στον κ. Πρωτοπαπαδάκη τον χαρακτήρισε υπερασπιστή των “Κρητικών Ακινήτων” με τον τελευταίο να εκρήγνυται και να λέει ότι δεν έχει ούτε μια μετοχή στα Κρητικά Ακίνητα και να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μήνυση σε βάρος του δημάρχου.

Νωρίτερα ο κ. Πρωτοπαπαδάκης είχε ρωτήσει αν ισχύει αυτό που ακούγεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Χανίων στην Τράπεζα Χανίων, που ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ, τα απέσυρε ο δήμος από την τράπεζα και τα κατέθεσε σε άλλες τράπεζες.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Αλόγλου, απάντησε ότι ο δήμος χειρίστηκε πολιτικά το θέμα των διαθεσίμων που είχε στην Τράπεζα Χανίων και όχι για να εκδικηθεί για τη στάση της εταιρείας στην υπόθεση. Όπως είπε: “Ο δήμος Χανίων έχει καταθέσεις και σε άλλες τράπεζες. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν το σύνολο των χρημάτων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας και να κινούν λογαριασμούς όψεως σε άλλες τράπεζες για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Χρησιμοποιήσαμε τα τραπεζικά διαθέσιμα που είχαμε στην Τράπεζα Χανίων για τις ανάγκες του δήμου με οικονομικά κριτήρια. Ο δήμος Χανίων είχε επιτόκιο πάνω από 1,5% στην Τράπεζα Χανίων. Τώρα όμως, το επιτόκιο όψεως στην Τράπεζα Χανίων είναι 0,10 ενώ στην Εθνική είναι 1,5%. Εσείς σε ποια τράπεζα θα θέλατε να έχετε τα λεφτά σας;”

Η ερώτηση αυτή και ο επίμονος τρόπος με τον οποίο γινόταν προς τους δημοτικούς συμβούλους, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό συμβούλων οι οποίοι είπαν ότι δεν είναι υπόλογοι για κάτι, ούτε δικάζονται. 

Ευθεία αμφισβήτηση από δημοτικές παρατάξεις για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού δρόμου που επέλεξε ο δήμαρχος

Ο Άρης  Παπαδογιάννης τόνισε ότι δεν είδε καμία ουσιαστική προοδο στην υπόθεση, οπότε δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνει όλο αυτό από τον δήμαρχο Χανίων. “Θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία δικαστικής διαμάχης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους προς όφελος των πολιτών και προκειμένου να απεμπλακεί ο δήμος από τη δικαστική αυτή διαδικασία” είπε ο κ. Παπαδογιάννης.

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης είπε ότι αν περιμένουμε αποφάσεις δικαστηρίων θα περιμένουμε πάρα πολλά χρόνια. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια δικαστική απόφαση. “Βλέπω πολλά δυσμενή στοιχεία στην υπόθεση. Δεν θα βρούμε λύση δικαστικά και αν τη βρούμε θα τη βρούμε πάρα πολύ αργά. Πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο αν θέλουμε να αποκτήσουμε το οικόπεδο τώρα ή στο άμεσο μέλλον” είπε ο κ. Δαμιανάκης συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει για το σύνολο του ακινήτου. 

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως αν ο δήμος Χανίων συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δικαστικά, στο τέλος της θητείας του δεν θα έχει τίποτα από όσα διεκδικεί. Επίσης, εξέφρασε την απορία του για τον λόγο για τον οποίο έγινε η συζήτηση σήμερα από τη στιγμή που το θέμα έχει φύγει από το πολιτικό και έχει πάει καθαρά στο διαδικαστικό σκέλος. Επανέλαβε δε ότι υπάρχει νομική εμπλοκή με αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας του δημάρχου να μην έχει γίνει τίποτα.

Ο Τάσος Βάμβουκας είπε ότι δε φαίνεται να οδηγούμαστε σε άμεση λύγη και ότι υπάρχουν σοβαρές νομικές εμπλοκές που καθιστούν αβέβαιο το αποτέλεσμα για τον δήμο Χανίων. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να αλλάξει τακτική και είτε να υπάρξει συμβιβασμός, εφ όσον προκύψει δραστική μείωση του τιμήματος για την άμεση απόκτηση του οικοπέδου και όχι την μετάθεσή του στις δικαστικές καλένδες με αβέβαιο αποτέλεσμα, είτε να απεγκλωβιστεί άμεσα ο Δήμος από το συγκεκριμένο ακίνητο, για να αποδεσμεύσουμε τα 4,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, γιατί με την παρέλευση του χρόνου χάνονται άλλες ευκαιρίες αγοράς οικοπέδων και για να αποκτήσει η Νέα Χώρα πάρκινγκ και αθλητικό χώρο ει δυνατόν εντός της θητείας αυτού του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Γιάννης Σαρρής είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε το οικόπεδο. “Εμείς θέλουμε να υπάρχει το ρυμοτομικό βάρος και να αγοράσει ο δήμος το οικόπεδο βάσει της αντικειμενικής αξίας του. Στηρίζουμε την απόφαση του Σεπτεμβρίου. Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι παρά τις επιφυλάξεις που έχουν ορισμένοι.” είπε ο κ. Σαρρής.

Ο Νίκος Βουρλάκης χαρακτήρισε “φάουλ” του δήμου τη κουβέντα που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο απόψε με αυτόν τον τρόπο. “Εμμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για διεκδίκηση μέχρι τέλους του οικοπέδου και απόδοσής του στη χανιώτικη κοινωνία” τόνισε.

Ο Σεραφείμ Ρίζος από την πλευρά του είπε ότι όταν ακούγεται εξωδικαστικός συμβιβασμός τα πράγματα μπαίνουν στον πάγκο της διαπραγμάτευσης που ποτέ δεν είχε καλό τέλος για τον αδύναμο. “Θεωρώ ότι αν πρέπει να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση είναι προς αυτή που χαράχτηκε στην απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου, χωρίς τίποτα παραπίσω. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το προχωρήσει μέχρι τέλους είναι η λαϊκή αυτενέργεια” κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook