«Οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν περισσότερο»- Τι αναφέρει έκθεση του IFS

Η κρίση με τον νέο κορονοϊό εκθέτει τις υπάρχουσες ανισότητες – μεταξύ χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων, νέων και παλαιών εργαζομένων και όσον αφορά τις εθνικές μειονότητες – οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε σήμερα διακεκριμένο ινστιτούτο μελετών.

Οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν εισόδημα και τις δουλειές τους εξαιτίας του κλεισίματος για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ διευρύνθηκε και χάσμα που υπήρχε στα ποσοστά θανάτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών γειτονιών, σημειώνει το Institute for Fiscal Studies (IFS).

Οι Βρετανοί επίσης πακιστανικής ή μπανγκλαντεσιανής καταγωγής είναι πιθανότερο να εργάζονται σε τομείς που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο για τον νέο κορονοϊό, ενώ μαύροι προσβλήθηκαν από SARS-CoV-2 σε πολύ μεγαλύτερα από τον μέσο όρο ποσοστά, το οποίο αντανακλά πόσο πιθανότερο είναι να εργάζονται σε δουλειές στις οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στην Covid-19, επισημαίνει το IFS.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει το προβάδισμα θέτοντας τη βάση για μια ισχυρή και συνολική ανάκαμψη μολονότι ακόμη αντιμετωπίζει την άμεση κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του IFS Ρόμπερτ Τζόις, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους τη σχετική έκθεση.

Στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνεται η παροχή καλύτερης εκπαίδευσης για τους εργαζομένους, η προστασία μικρών επιχειρήσεων και η διδασκαλία για την αναπλήρωση ελλείψεων για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες.

Στην έκθεση του IFS, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνονται και κάποια θετικά από το lockdown, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη σταδιοδρομία των μητέρων, όπως επίσης και ότι οι πατέρες περνούσαν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από πριν.

Η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να εξαπλωθούν εκτός Λονδίνου υψηλά αμειβόμενες και υψηλής παραγωγικότητας θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζοντας τις περιφερειακές ανισότητες στη Βρετανία ως προς την παραγωγικότητα.

Τα ευρήματα της μελέτης του IFS συνάδουν με αυτά άλλης έρευνας από ακαδημαϊκούς, η οποία διαπιστώνει ότι μαύροι, άνθρωποι ασιατικής καταγωγής και οι καταγόμενοι από εθνικές μειονότητες στη Βρετανία και άνθρωποι με λιγότερα προσόντα επλήγησαν σκληρότερα από απώλειες θέσεων εργασίας από ό,τι ο πληθυσμός στο σύνολό του.

Οι εκθέσεις αυτές δημοσιεύονται καθώς οι διαμαρτυρίες παγκοσμίως για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ έχουν ξαναφέρει στο επίκεντρο τις ευρύτερες οικονομικές ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μαύροι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook