Λύση στο θέμα της αδειοδότησης για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών στους Δήμους Κισάμου και Πλατανιά, προκειμένου να καλυφθούν προσωρινά έκτακτες ανάγκες, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου κι έγινε δεκτή μετά από εισήγηση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη.

Με την τροπολογία, που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο υπερψηφίστηκε, σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου, από την Ολομέλεια της Βουλής, επεκτείνεται το ισχύον καθεστώς -που αφορούσε μόνο στην προσχολική εκπαίδευση με το Νόμο 4610/2019 (δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 7 Μαΐου 2019)- και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Έτσι, δίδεται άμεση λύση σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση:

• Των 27 προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών που θα τοποθετηθούν στην Κίσαμο για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ, έως ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει τα δύο Λύκεια.

• Των προκατασκευασμένων αιθουσών στα σχολικά συγκροτήματα Αλικιανού και Βουκολιών και στα Εργαστήρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά στον Ταυρωνίτη.

Πλέον, προβλέπεται ότι για την αντιμετώπιση των άμεσων και επιτακτικών αναγκών της στέγασης μαθητών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες προκύπτουν συνεπεία φυσικών καταστροφών, όπως μετά από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, με αποτέλεσμα την ακαταλληλότητα κτιρίων σχολικών μονάδων, η οποία αποδεικνύεται από έκθεση μηχανικού πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου μετασεισμικού ελέγχου ή από έκθεση μηχανικού του οικείου Δήμου, καθώς και εξαιτίας των εξαιρετικών και απρόβλεπτων αναγκών, για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους και τις σχετικές συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, και εφόσον διαπιστωθεί και βεβαιωθεί από τον οικείο Δήμο, η μη ύπαρξη εναλλακτικής στέγης για τη μεταφορά των μαθητών, επιτρέπεται η τοποθέτηση και διατήρηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα  προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών ελαφριάς κατασκευής με τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους. 

Οι προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες τοποθετούνται εντός οικοπέδων, όπου υφίστανται και λειτουργούν σχολικές μονάδες, με δυνατότητα υπέρβασης του συντελεστή δόμησης και του ποσοστού κάλυψης σε ποσοστό έως 15%, υπό την προϋπόθεση ότι ο αύλειος χώρος που απομένει μετά την τοποθέτηση της αίθουσας αντιστοιχεί το λιγότερο σε δύο τ.μ. ανά μαθητή.

Η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών μπορεί να γίνει και εντός αδόμητων οικοπέδων που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ή στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), πλην ρυμοτομούμενων χώρων, κοινόχρηστων, χαρακτηρισμένων συγκεκριμένης χρήσης, δάσους, ρέματος και αρχαιολογικού χώρου.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης σημειώνει σε δήλωσή του: «Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι διαχρονικό. Είναι προφανές ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες δεν αποτελούν ικανοποιητική λύση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οφείλουμε να βρίσκουμε άμεσα λύσεις, έστω και προσωρινές, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν στην πράξη την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτή είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook