Την Πέμπτη το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Μαλιστα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει όλο τον κόσμο που δίνει τη μάχη και στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα:<< Με 9 ευρώ την μέρα, ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ! ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!!>>. Με αυτό το σύνθημα τα Συνδικάτα δίνουμε απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης. Οργανώνουμε τη μάχη να μείνουμε όρθιοι και δυνατοί, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή της χώρας. Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να είναι οι κινητοποιήσεις μας μαζικές και μαχητικές. Στο ανοιχτό Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 06/06/2020 στις 10:00π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων Δ.Σ. του Σωματείου αποφάσισε μια σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα.: 

Τη συμμετοχή στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία του κλάδου στην αλυσίδα της δράσης που ήδη ξεδιπλώνουν δεκάδες σωματεία πανελλαδικά  στις 10/06 στην Αθήνα στο Υπουργείο Εργασίας. 
Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Ένωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Χανίων για κοινή σύσκεψη για κοινό συντονισμό της δράσης των σωματείων, τους συλλόγων, των ενώσεων των αυτοαπασχολούμενων. Συμμετέχουμε στην σύσκεψη την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 στις 19:00 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 11/06 στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς Ν.Χανίων στις 7:00 μ.μ. με σύνθημα <<ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ!ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ>> και καλούμε όλα τα μέλη μας και τα σωματεία του κλάδου να δώσουν μαχητικό παρών ώστε να ακουστεί η φωνή μας ακόμα πιο δυνατά!

Η εξαγγελία των νέων εργασιακών μέτρων ισοπεδώνει τις Συλλογικές Συμβάσεις και ανοίγουν τον δρόμο στις επιχειρήσεις για μειώσεις μισθών σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Δείχνουν για άλλη μία φορά ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα μίας νέας οικονομικής κρίσης. Στην ουσία η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους που τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησαν το «θαύμα» του Τουρισμού να ζήσουν με 400-500 ευρώ τον μήνα. 

 Η κυβέρνηση δίνει όλα τα εργαλεία στην μεγαλοεργοδοσία , στις μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες, στους μονοπωλιακούς ομίλους τόσο στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού να σμπαραλιάσουν τις ΚΣΣΕ. Στην παρούσα φάση μονιμοποιεί μειώσεις της τάξης του 20% . Μειώνουν τον μισθό σε εργαζόμενους που δουλεύουν εποχικά και προγραμμάτιζαν την ζωή τους με 4200 ευρώ (4 μήνες εργασία 900 ευρώ μικτά και 3 μήνες ανεργίας ) κατά μέσο όρο. Αναγκάζουν τους εργαζόμενους που πέρυσι με την δουλειά τους μόνο στην Κρήτη παρήγαγαν για τους επιχειρηματίες του κλάδου 3,9 δίς να ζήσουν με 9 ευρώ την ημέρα. 

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες εποχικά επισιτιστικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον Τουρισμό ανακοινώνουν ότι δεν θα ανοίξουν φέτος, ενώ μεγάλα ξενοδοχεία ήδη προετοιμάζουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν θα πιάσουν δουλειά ούτε τον Ιούλιο.  Ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας, θα βρεθεί είτε με τα 534€ του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 του επιδόματος ανεργίας ή του εποχικού επιδόματος ανεργίας (χωρίς ένσημο). Παράλληλα ένα μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς επιδότηση.

Την ίδια στιγμή που το κράτος τους δεν βρίσκει το «δημοσιονομικό» περιθώριο να στηρίξει τους εργαζόμενους ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων. Οι εργαζόμενοι βλέπουμε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ταμεία ρευστότητας με την εγγύηση του Δημοσίου, επιδότηση του λεγόμενου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ώστε η μεγαλοεργοδοσία να διασφαλίσει τα κέρδη της.  Καταλήγουμε στην ουσία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πληρώνουμε για να δουλέψουμε. 

Είμαστε η στρατιά των εργαζομένων που «μάτωσε» για τα κέρδη του κεφαλαίου! Πληρώσαμε τόσο την κρίση, όσο και την ανάπτυξή τους. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Η μόνη λύση που έχουν οι εργαζόμενοι είναι η ενίσχυση των συνδικάτων ,το δυνάμωμα των αγώνων μας, ώστε να το κράτος και η εργοδοσία! Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τον αγώνα των συναδέλφων μας στην Αττική, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Θεσσαλονίκη, στην Κω και σε άλλες περιοχές. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου του Τουρισμού-Επισιτισμού που με την μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στα Χανιά έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και στην μεγαλοεργοδοσία. 

Οι αγώνες των χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την χώρα είναι αυτοί που μας κρατάνε όρθιους ,που ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα της επαναπρόσληψης. 

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα! Δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η φωνή μας ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι μισθολογικά και ασφαλιστικά με βάση τις ΚΣΣΕ. Όσο θα κλιμακώνονται οι αγώνες θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Θα διεκδικούμε όλο και περισσότερα, θα βάζουμε φρένο στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας. Θα αποκτούμε όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στην ενότητά μας. 

Δυναμώνουμε το πλαίσιο διεκδικήσεών μας, τα συνθήματά μας, τους αγώνες μας.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

 Διεκδικούμε:

− Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία.
Υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι.
Καμιά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου του Ν. Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση των Σωματείων μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι για αυτήν την βδομάδα τα γραφεία του Σωματείου στον 2ο όροφο του ΕΚΧ θα είναι ανοιχτά τα πρωϊνά Τρίτη 10-12:00  , Σάββατο 11:00 -13:00 και τα απογεύματα Δευτέρα 5:30- 8:00 μ.μ , Τετάρτη 5:30-8: 00 μ.μ. Στα γραφεία του σωματείου θα δίνονται διευκρινήσεις σε  σχέση με το επιμορφωτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την προφύλαξη από το SARS-CoV-2 και τα μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook