Εξοικονομούν 54 εκατ. τον χρόνο, ελκύουν ξένες επενδύσεις, δεν μειώνουν την αξία της γης.

Αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα, οι καταναλωτές θα πλήρωναν περισσότερα για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν και συγκεκριμένα πάνω από 54 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος σε συνέντευξη Τύπου με την οποία η Ένωση επιχειρεί να διαλύσει μια σειρά από μύθους, όπως αναφέρει, που επικρατούν σε σχέση με την αιολική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που αποσκοπούν στην απλούστευση της αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου τόνισε την ανάγκη να λαμβάνονται γρήγορα οι αποφάσεις (θετικές ή αρνητικές) από τη διοίκηση ενώ σημείωσε πως οι νέες ρυθμίσεις είναι πιο αυστηρές για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε σήμερα, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές και όχι το αντίστροφο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας , το 2017, η μέση αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ήταν 101,99 €/MWh. Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 5.515,4 GWh με μέσο κόστος για τον καταναλωτή́ 92,3 €/MWh. Επομένως, το 2017, τα αιολικά πάρκα επιδότησαν το κόστος του καταναλωτή κατά 53,45 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα νέα αιολικά πάρκα μειώνουν περαιτέρω το κόστος του καταναλωτή, καθώς πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ακόμη χαμηλότερη τιμή (περίπου 57,74 €/MWh).

Στη συνέντευξη τονίστηκε ακόμη ότι:

-Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν θέσεις εργασίας

-Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει στο 35% του κόστους επένδυσης κατά την κατασκευή τους και πάνω από το 80% του κόστους κατά τη λειτουργία τους.

-Ελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

-Εξοικονομούν πολύτιμους πόρους για την οικονομία μειώνοντας τις εισαγωγές και μεσοπρόθεσμα μπορεί να κάνουν την Ελλάδα εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

-Δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νέες δουλειές, μείωση του λογαριασμού ρεύματος, τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών. Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1998-2017 έχουν προσφέρει συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018 και συνεχίζουν να προσφέρουν 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

-Δεν μειώνουν την αξία της γης και δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό. Για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα πεντάστερα ξενοδοχεία. Επιπλέον μελέτες στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έδειξαν ότι η επίπτωση της γειτνίασης με αιολικά πάρκα στην αξία της γης είναι στατιστικά ασήμαντη ακόμη και όταν βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 800 μέτρων. Αντιθέτως, αρνητική επίπτωση στις τιμές των ακινήτων είχαν οι χώροι υγειονομικής ταφής σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων (-12,2%), οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (-5,3%) και οι γραμμές μεταφοράς (-9,3%) σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων.

Τέλος για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα που επίσης αναφέρεται συχνά, μελέτη του 2013 έδειξε πως η ετήσια θνησιμότητα πτηνών είναι, 0,269 θάνατοι/GWh για αιολικά πάρκα, 0,416 θάνατοι/GWh για την πυρηνική ενέργεια και 5,18 θάνατοι/GWh για τη θερμοηλεκτρική παραγωγή με ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook