Η κυβέρνηση, αναμένεται να ανακοινώσει δια στόματος Κικίλια (υπουργός Υγείας), το ολοκληρωμένο υγειονομικό σχέδιο για το «άνοιγμα» του τουρισμού από τις 15 Ιουνίου.

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο ήταν υπό επεξεργασία και από την επιστημονική επιτροπή καθ’ όλες τις προηγούμενες ημέρες, παραδόθηκαν μετά του Αγίου Πνεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 700 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας στα νησιά, ενώ στόχος είναι οι προσλήψεις ως τα τέλη Ιουλίου να έχουν ξεπεράσει τις 1200.

Ουσιαστικά, επιδιώκεται να ισχύσει η αρχή «ένας γιατρός για έναν ασθενή», με δεδομένο ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, από τις αφίξεις τουριστών. Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης και των κλινών COVID στα νησιά, με τον στόχο να είναι πάνω από 650 κλίνες στα νησιά ως τα μέσα της τουριστικής περιόδου, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν ανοίξει περίπου 500 κλίνες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ενίσχυσης των νησιών με μηχανήματα για την επεξεργασία των μοριακών τεστ, κάτι που θα είναι κρίσιμο τόσο δειγματοληπτικά, όσο και σε περίπτωση κρούσματος, για τη διευκόλυνση της ιχνηλάτησης.

Ο στόχος είναι να υπάρξει προμήθεια πάνω από 20 τέτοιων μηχανημάτων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ έχουν επιλεγεί 20 σημεία, προκειμένου να αποσταλούν αυτά τα μηχανήματα. Αυτά τα 20 νησιά θα αποτελούν και σημεία αναφοράς για την εξέταση δειγμάτων και από άλλα νησιά. Έτσι, για παράδειγμα, στη Ρόδο θα εξετάζονται δείγματα από μικρά των Δωδεκανήσεων κ.ο.κ.

Στον σχεδιασμό υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα νησιά, όπου υπάρχουν δομές μεταναστών και συγκεκριμένα για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, όπου ήδη είναι σε εφαρμογή εξειδικευμένα πρωτόκολλα.

Εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αεροδιακομιδές σοβαρών περιστατικών, τόσο με ελικόπτερα του ΕΚΑΒ όσο και με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου είναι απαραίτητο. Στο βασικό σενάριο, σοβαρά περιστατικά θα παραμένουν 1-2 μέρες στα νησιά και στη συνέχεια, με συντονισμένες ενέργειες, θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα.

Για κάθε νησί, υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς στην ενδοχώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ. σε νησιά του Αργοσαρωνικού θα χρησιμοποιούνται και πλωτά μέσα για τις διακομιδές.

Όσον αφορά τα τεστ, η κατεύθυνση είναι να γίνονται όλο και περισσότεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνονται καθημερινά πάνω από 3-4.000 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μεσοσταθμικά τις προηγούμενες εβδομάδες στην κοινότητα σε αεροδρόμια, λιμάνια που υποδέχονται πλοία από το εξωτερικό αλλά και στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα.

Όπως φαίνεται, δεν θα ανοίξουν όλα τα σημεία εισόδου στα σύνορα, ενώ επικρατεί προβληματισμός για την κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου την Πέμπτη τα κρούσματα έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 104 και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε ως το τέλος Ιουνίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook