Σε απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι ενδέχεται να καταλήξει η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να αναθέσει τη βελτίωση του «κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου» σε εταιρεία συμβούλων μετά από διαγωνισμό.

Η ΕΣΕΕ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοϊδη ζητάει να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει διάλογος του υπουργείου με τους φορείς γι΄αυτό το θέμα διαφορετικά δηλώνει έτοιμη για κινητοποιήσεις.

Η ΕΣΕΕ σχολιάζει στην επιστολή της ότι: ΄΄σε μια ένδειξη πρωτοφανούς πρωτοτυπίας στην παραγωγή νομοθετικού έργου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκήρυξε διαγωνισμό για απευθείας ανάθεση σε ανεξάρτητο εργολάβο του έργου: βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου κάθε είδους και μορφής».

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θέτει με την επιστολή της τα παρακάτω ερωτήματα στον υπουργό:

– Για ποιο λόγο το υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους, κάτι που αποτελεί θεσμική του αρμοδιότητα και πολιτική του υποχρέωση; Χρειάζεται πράγματι εργολάβος για να κάνει αυτή την αυτονόητη λειτουργία της εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας;

– Πώς είναι δυνατόν σε μία εποχή που οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία είναι ασφυκτικές και μία σειρά δημόσιοι οργανισμοί είναι στο χείλος της κατάργησης, να βρίσκονται χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου από κάποια ιδιωτική εταιρία συμβούλων; Δεν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες στο ίδιο το υπουργείο, για να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση;

– Δηλαδή από τώρα και στο εξής, ο θεσμοθετημένος κοινωνικός διάλογος θα διενεργείται αποκλειστικά μεταξύ υπουργείου και ανεξάρτητων εργολάβων, που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς εταίρους; Μήπως, αντίθετα, αναζητούνται επ? αμοιβή εργολάβοι – τεχνοκράτες, προκειμένου να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης προειλημμένων αποφάσεων;

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι ανέκαθεν ενέτασσε το υπαίθριο εμπόριο στην προμετωπίδα των θεμάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση. ΄΄Αντί, λοιπόν, το υπουργείο να καλέσει την ΕΣΕΕ, το τριτοβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί το ελληνικό εμπόριο, για να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και μάλιστα δωρεάν, προκηρύσσει διαγωνισμό για την εξεύρεση ανεξάρτητου και επ΄ αμοιβή εργολάβου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπορικός κόσμος της χώρας δηλώνει έκπληκτος και καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις νομοθετικές πρωτοτυπίες, που απομειώνουν τόσο την εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, όσο και τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου καθαυτή. Το υπαίθριο εμπόριο είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για να αφεθεί στα χέρια θεωρητικά ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Η εκτίμηση της ΕΣΕΕ είναι ότι η μελέτη εμπειρογνωμόνων είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου κάτι που, όπως αναφέρει, θα ισοπεδώσει κάθε έννοια νομιμότητας στην αγορά, θα γεμίσει την Ελλάδα πάγκους και παράνομα παζάρια και θα οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. ΄΄Σε τελική ανάλυση, θα ζημιώσει και το ίδιο το Δημόσιο, αφού η αναπόφευκτη έξαρση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων, με απόλυτη ανυπαρξία προδιαγραφών και εγγυήσεων, θα στερήσει το Κράτος από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, που τόσο τα έχει ανάγκη αυτή την εποχή΄΄ συμπληρώνει η ΕΣΕΕ.

athina9,84

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook