Κάνει λόγω για μικρό τουριστικό θαύμα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταγκρεμιστεί

Να συστήσει άμεσα σε επίπεδο νομού μια επιτροπή διαχείρισης τουριστικών θεμάτων καλεί τη διοίκηση του ΕΒΕΧ, η επιμελητηριακή παράταξη “Νέα Πορεία” με επικεφαλής τον Γιάννη Μαργαρώνη.

Ο κ. Μαργαρώνης σε επιστολή του επικρίνει, συν τοις άλλοις, τους χειρισμούς της νυν διοίκησης του ΕΒΕΧ στον τουριστικό τομέα κάνοντας λόγο για απουσία συνεννόησης και σχεδιασμού.

Ακολουθεί η επιστολή της “Νέας Πορείας”

“Από τη Γαύδο ως το Ακρωτήρι και από τα Φαλάσαρνα ως τον Αποκόρωνα, σε κάθε γωνιά του Νομού Χανίων το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας είναι ο τουρισμός. Άμεσα ή έμμεσα όλοι οι Χανιώτες έχουν κάποια σύνδεση με τον τομέα του τουρισμού, καθώς και εκτός από το πλήθος των επαγγελματιών και το εργατικό δυναμικό της πρώτης γραμμής, ο τουρισμός συμπαρασύρει επαγγελματικά σχεδόν όλους τους κλάδους χωρίς περιορισμούς.

Το ΕΒΕΧ χρόνια τώρα ήταν ο φορέας ο οποίος, μαζί με τους λοιπούς παραγωγικούς φορείς και τις αρχές του τόπου μας, πρωταγωνιστούσε στην οργάνωση, τον συντονισμό και την προώθηση του μεγαλύτερου γραναζιού που κινούσε οικονομικά το Νομό Χανίων. Από το 2012 έως το 2017 για 6  χρόνια κλείσαμε συμφωνίες που αύξησαν τον τουρισμό κατά 100% στις αφίξεις εσωτερικού και 60% στις αφίξεις εξωτερικού. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για έλευση επισκεπτών από αρχές Μαρτίου έως αρχές Νοεμβρίου και άνοιξε προοπτικές τουρισμού για όλο τον χρόνο, εάν το κράτος και μετέπειτα η FRAPORT μείωνε τα τέλη αεροδρομίου κατά 50% όπως είχαμε ζητήσει. Η διασπορά των επισκεπτών γινόταν σε όλο τον νομό και σε όλων των ειδών τα καταλύματα, δίνοντας εισόδημα σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όταν η υπόλοιπη χώρα έχανε 30% του ΑΕΠ της, στα Χανιά δεν υπήρξε η μείωση αυτή ένεκα της αύξησης του τουρισμού. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν και μέσω ΕΣΠΑ περίπου  100 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού. Προωθήθηκαν τα τοπικά προϊόντα και αυξήθηκαν οι εξαγωγές 240% την πενταετία από το 2012 έως το 2017. Αναπτύξαμε νέες μορφές τουρισμού, όπως π.χ. αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, θρησκευτικός κ.ο.κ. Έγιναν  3  διεθνή συνέδρια με καλεσμένους που μίλησαν για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και δουλέψαμε για απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με χώρες όπως π.χ. Βαλκανικές-Τουρκία- Αραβική Χερσόνησο κλπ.

Ο χώρος του ΕΒΕΧ ήταν πάντα ανοικτός σε συνελεύσεις φορέων του τουρισμού, αλλά και αυτοδιοικητικών όπου αποφασίζαμε ή προγραμματίζαμε από κοινού και συντονισμένα τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του τουρισμού και εκ του λόγου αυτού προέκυψε και εν μέσω κρίσης αυτό το μικρό τουριστικό θαύμα, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως ένεκα της απουσίας συνεννόησης και σχεδιασμού έχει καταγκρεμιστεί.

Γι’ αυτό λοιπόν και ως παράταξη της  μείζονος αντιπολίτευσης του ΕΒΕΧ, δεδομένων και των πρωτόγνωρων και τραγικών συνθηκών που βιώνουμε, καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή την σημερινή διοίκηση του ΕΒΕΧ, να συστήσει άμεσα σε επίπεδο Νομού μία Επιτροπή διαχείρισης τουριστικών θεμάτων, προσδιορίζοντας τη δράση των φορέων του τουρισμού από μηδενική βάση, καθώς όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν μόνο με συνέργιες και στρατηγική μπορούμε να επανεκκινήσουμε τη χανιώτικη οικονομία.

Επιμελητηριακή Παράταξη
“ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ”
Ιωάννης Μαργαρώνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook