Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους εργαζόμενους στην εστίαση  και των ξενοδοχείων συζήτησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει  η νέα διευκρινιστική ΚΥΑ 13/6/2020 ΦΕΚ ΑΦ 2268, στους εργαζόμενους στην εστίαση  και των Ξενοδοχείων, η οποία όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει τις ασάφειες του Νόμου από 31/5/2020, αλλά δημιουργεί νέα ερωτήματα  και αναστάτωση στα λογιστήρια των παραπάνω επιχειρήσεων .

Για άλλη μια φορά  το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου εργασίας δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει την αναδρομική ισχύει των καταχωρήσεων δημιουργώντας  συνθήκες   για την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, ενώ δεν τηρούνται οι ΣΣΕ όσο αφορά την υποχρεωτικότητα, τις ημερομηνίες επαναπρόσληψης και τις αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή πετιούνται εκτός πλαισίου στήριξης χιλιάδες εργαζόμενοι, που παρ’ ότι είναι εποχικοί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης  όλοι αυτοί οι προβληματισμοί απ’ όλα τα σωματεία των κλάδων του Τουρισμού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον  Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκη Σωκράτη.

Η Διοίκηση του ΕΚΗ καθώς και τα σωματεία των κλάδων του Τουρισμού καλούν την Κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τα παρακάτω:

 Η επαναπρόσληψη να οριστεί να γίνει  με βάση  τις ΣΣΕ  και τη νομοθεσία ( οι Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων από τις 1/5 και οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι από τις 20/5.)

Να κριθεί ως υποχρεωτική  η Πανελλαδική Κλαδική ΣΣΕ  στον επισιτισμό. 

Να τηρηθεί η ΣΣΕ στους εργαζόμενους οι οποίοι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές με επιδότηση του 80% του μισθού που προβλέπει η εκάστοτε  ΣΣΕ με ελάχιστο τα 535€.

Να καταργηθεί  η εκ περιτροπής  εργασία

Για τις επιχειρήσεις που θα  λειτουργήσουν  και να τροποποιήσει το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας του 50%  και με παράλληλη  απασχόληση του συνόλου του προσωπικού.

Να στηριχθεί το σύνολο του εποχικού προσωπικού, που έχει παραμείνει εκτός του πλαισίου στήριξης και ειδικά στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό  άνω 25% κατά   τη χειμερινή περίοδο   και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μένουν εκτός αφού οι επιχειρήσεις δεν λογίζονται εποχικές. 

Όλοι οι εποχικοί που δεν θα εργαστούν στους κλάδους του τουρισμού να  έχουν πλήρη ασφάλιση σε θέματα υγείας και σε θέματα συνταξιοδότησης, καθώς και να διασφαλιστεί  χωρίς όρους η επιδότηση τους, από το ταμείο ανεργίας το επόμενο διάστημα  μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου  και τα σωματεία της δύναμης του, είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τους αγώνες για την διασφάλιση των εργαζομένων, έτσι ώστε άλλη μια κρίση να μην την πληρώσει ο χώρος της εργασίας. 

Καλούμε το Υπουργείο , άμεσα να  έκδοση διευκρινιστική Υπουργική απόφαση ή ΚΥΑ για την επίλυση των  όλων των τεχνικών προβλημάτων του ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Όλα τα παραπάνω  αποτελούν κοινή δήλωση του ΕΚΗ, του  Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού , του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ‘’Ο ΕΡΜΗΣ’’, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων Επιχ. Αν. Κρήτης,   καθώς  και του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών  και  λοιπού προσωπικού κουζίνας Ν. Ηρακλείου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook