Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενοικιαζόμενων οχημάτων κατέθεσε ερώτηση ο Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Λογιάδη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων και Δίκυκλων (ΠΟΓΕΑΔΙ) για άλλη μια φορά εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της προς τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές.

Σχολιάζοντας δημοσίως το άρθρο 38 του Ν.4690 Τεύχος Α’ 1Ο4/30.5.2Ο2Ο, αναφέρει δεν συμπεριελήφθη στην παράταση αναστολής προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμή αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, τις τουριστικές επιχειρήσεις γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων με ΚΑΔ 7711 οι οποίες εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις και είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό νόμο.

Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι  θεσμοθετήθηκε η ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ , ουδεμιά επιχείρηση του κλάδου ωφελήθηκε ούτε καν συμμετείχε για τον απλούστατο λόγο, την περίοδο που άρχισε το μέτρο οι επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων , κατά 9596 εποχικές δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο. Όλες οι αιτήσεις προς τις τράπεζες απορρίφθηκαν ή Θα απορριφθούν για τον λόγο ότι οι τράπεζες ζητούν εξωφρενικές εγγυήσεις και εξωπραγματικούς όρους.

Παρόλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησής δεν συμπεριελήφθη ο κλάδος ενοικιάσεως αυτοκινήτων στην μείωση του ΦΠΑ σε καμιά Κλίμακα των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Επίσης, ζητείται,  λόγω πανδημίας να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και για όσους μήνες θα  λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

Τονίζεται δε, ότι σε 15 ημέρες θα ανοίξει η τουριστική περίοδος και κανένα ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί από την πλευρά  των υπουργείων.

Καταλήγοντας διεκδικούν την επίσπευση των διαδικασιών  και την τροποποίηση του νόμου για να μπορέσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα.

Όπως αναφέρουν «Η μη συμπερίληψη  του άρθρο 38 του Ν. 4690 για τις τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων οδηγεί και καταδικάζει τις επιχειρήσεις αυτές σε αφανισμό και κλείσιμο, και μαζί με αυτές και τους εργαζόμενους τους.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων την συγκεκριμένη περίοδο από το αναπάντεχο πλήγμα του COVID- 19 είναι υποχρεωμένες με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω αγορών αυτοκινήτων με δανεισμό και αξιόγραφα τα οποία είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αν δεν υπάρξει βοήθεια από το κράτος, μια βοήθεια που στερήθηκε με την ψήφιση του άρθρου 38».

Για τους παραπάνω λόγους ζητάνε την τροποποίηση του  άρθρου 38 του Ν.469Ο και την προσθήκη των τουριστικών επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων με ΚΑΔ 3711 στην ευεργετική διάταξη, στις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων, που αρχικά ανεστάλησαν σύμφωνα με την περ. α’ της παρ.1 και να συμπεριληφθούν στην ειδική σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της περ. β’ της παρ.1 για την αναστολή κατά επιπλέον εξήντα ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των άνω επιχειρήσεων υπερβαίνει τις 7000 με περίπου 100000 εργαζόμενους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook