Η τεχνητή νοημοσύνη αντικατέστησε τους δημοσιογράφους, λίγες βδομάδες όμως μετά όλα ήταν αλλιώς.

Στα τέλη Μαΐου, η Microsoft πήρε τη γενναία απόφαση να απολύσει δεκάδες δημοσιογράφους και συντάκτες, καθώς την ίδια δουλειά μπορούσαν να κάνουν και οι αλγόριθμοι.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έτρεχε εξίσου αποδοτικά την ιστοσελίδα MSN News και το homepage του browser Microsoft Edge, το περιεχόμενο των οποίων συλλεγόταν από ανθρώπους.

Οι δύο ιστοσελίδες δεν έχουν δικές τους ειδήσεις, ανεβάζουν απλώς αναρτήσεις από άλλες πηγές και μοιράζονται μαζί τους τα διαφημιστικά έσοδα.

Οι συντάκτες επιμελούνταν ωστόσο το περιεχόμενο που ανέβαινε και επέλεγαν φυσικά το είδος των θεμάτων που ενδιέφερε το κοινό τους. Και διάλεγαν και συνοδευτική φωτογραφία.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα που εξαφάνισε τον άνθρωπο από το MSN κατηγορήθηκε όμως για ρατσισμό! Ο αλγόριθμος αναγνώρισης προσώπων δεν τα πάει καλά με τους σκουρόχρωμους τόνους, κι έτσι μπέρδευε συχνά τις συνοδευτικές φωτογραφίες όταν το θέμα αφορούσε σε άνθρωπο της μαύρης φυλής.

Αυτό είναι ένα γνωστό πρόβλημα στη βιομηχανία της τεχνολογίας, καθώς τα εν λόγω λογισμικά έχουν προγραμματιστεί στη βάση λευκών προσώπων. Το πρόγραμμα του MSN δεν μπορεί να διακρίνει καλά μυγάδες και μαύρους, μπερδεύοντας συχνά τα πρόσωπα. Και ανεβάζοντας έτσι φωτογραφίες άλλων στη θέση άλλων.

Ποιος έσωσε την παρτίδα; Ο άνθρωπος, ήταν όμως αργά. Όσοι απέμειναν στα γραφεία του MSN έτρεχαν να προλάβουν τα λάθη, όπως μεταδίδει όμως ο «Guardian» τα προβλήματα ήταν και παραμένουν πολλά.

Τα ειδησεογραφικά δίκτυα χρειάζονται ακόμα τους ανθρώπους τους…

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook