Κατέθεσε ως περιφερειακός σύμβουλος, επερώτηση προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κύριο Παύλο Μπαριτάκη, για τον Περιφερειάρχη Κρήτης κύριο Σταύρο Αρναουτάκη

Πρωτοβουλία ώστε να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση της οικονομική ύφεσης στην Κρήτη καλεί ο περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης, να αναλάβει ο Περιφερειάρχης.

Ακολουθεί η επερώτηση του κ. Κοπάση:

“Υψηλή κινητικότητα παρατηρείται την τελευταία περίοδο με την θεσμική προετοιμασία επανοργάνωσης της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, για την επιτάχυνση της ωρίμανσης και κατασκευής αναγκαίων αναπτυξιακών έργων.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θεσμοθέτησε με τον Ν. 4674/20 για την Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ μεταξύ άλλων:

 ι. την επιτροπή αναπτυξιακού σχεδιασμού περιφερειακού επιπέδου για την δημιουργία δεξαμενής έργων, ιι. τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της έλλειψης Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών  Δόμησης και

ιιι. την ενίσχυση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό όπως πρόσφατα εξάγγειλε η ΕΕΤΑΑ μέσω του μητρώου Μελετητών – Μηχανικών που θα αξιοποιηθεί πολύπλευρα. 

Πρόσφατα επίσης, την Παρασκευή 12 Ιουνίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘’Τα Νέα’’  το άρθρο του Νίκου Διακουλάκη, πρώην ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα ‘’ Το αναπτυξιακό Σχέδιο δεν αρκεί’’ και την πρότασή του για την ανάγκη ενός ‘’εφαρμοστικού σχεδίου’’. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό προβλέπεται να αθροιστεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, μοναδικό στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, που θα αποτελείται από τους αναπορρόφητους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, 20.000.000.000€ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, 32.000.000.000€ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 2021 -2024, όπως επίσης θα προσέθετα εγώ και 4.500.000.000€ από την επιστροφή των τόκων των Ελληνικών ομολόγων ANFAs & SMPs, καθώς και 1.500.000.000€ επιπλέον από το αυξημένο ΠΔΕ όπως έχει εξαγγελθεί και τέλος συνυπολογίσετε και πόρους από άλλα ταμεία όπως το INVEST EU κ.ά.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ‘’οι σημερινές δυνατότητες διαχείρισης και κυρίως εκτέλεσης έργων και δράσεων στην Ελλάδα, δηλαδή η δυναμικότητα της όπως θα λέγαμε για την παραγωγική μηχανή έχει συγκεκριμένο παραγωγικό μέγεθος που φτάνει μέχρι τα 3,5-4 δις ευρώ ανά έτος, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί από το 2021 μια νέα μηχανή ετήσιας απορροφητικότητας της τάξης των 12-13 δις ευρώ τουλάχιστον , χωρίς να υπολογίσουμε συμπληρωματικά προγράμματα και δάνεια, καθιστώντας προφανές ότι είναι αναγκαία μια επανάσταση στον πρακτικό τομέα της υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων δηλαδή ένα ‘’εφαρμοστικό σχέδιο’’ για να μην χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία. Το εφαρμοστικό σχέδιο σύμφωνα με τον Νίκο Διακουλάκη πρέπει να περιλαμβάνει :

α. Θεσμικές και οργανωτικές καινοτομίες και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση ένα επιτελικό ψηφιοποιημένο κράτος με απλουστευμένες διαδικασίες ,

β. Νέα σχήματα όπως ο επιτυχημένος και στην Ελλάδα θεσμός των ΣΔΙΤ,

γ. Αναδιοργάνωση και πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκεια των φορέων υλοποίησης,

δ. Νέο μηχανισμό τύπου ΜΟΔ για την υποστήριξη των φορέων διαχείρισης και των αδύναμων φορέων υλοποίησης ,

ε. Κίνητρα προσέλκυσης ξένων εταιρειών για αύξηση της δυναμικότητας της χώρας στον σχεδιασμό παραγωγή project management έργων σε σύμπραξη με ελληνικές εταιρείες ,

στ. Άμεση ένταξη ωρίμανσης πολλών κρίσιμων δράσεων στήριξης των ιδιωτικών και των ξένων επενδύσεων και πολλών βιώσιμων έργων με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα (με το σημείο δ νομίζω να έχει ήδη καλυφθεί).

Αξιότιμε κ Αρναουτάκη

Οι επερχόμενες οικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης εξαιτίας του ‘’lockdown’’ που προκάλεσε η πανδημία του Covid 19 φαντάζουν δυσθεώρητες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πέτυχε να εξουδετερώσει την υγειονομική βόμβα και να φροντίσει για την βραχυπρόθεσμη οικονομική ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί και πλήττονται, καθώς και να φροντίσει για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ανάκαμψη συνδιαμορφώνοντας την Ευρωπαϊκή πολιτική.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε για την διεκδίκηση, εγώ από τον ρόλο του Προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της ένταξης για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Τομέα Περιβάλλοντος του Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. όταν θα ανοίξει, ενός πραγματικά αναγκαίου έργου για το Λασίθι, της επέκτασης της Ύδρευσης των τουριστικών περιοχών Ελούντα Πλάκα κ.ά. από το φράγμα Αποσελέμη, του αγωγού του κλάδου Αγ Νικολάου, προϋπολογισμού 25.000.000€ που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο που φιλοδοξεί να αναλάβει ο Οργανισμός ως Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή και Διευθύνουσα  Υπηρεσία, μετά την επιτυχημένη διαχείριση του συνολικού έργου.

κ Περιφερειάρχη καλείστε να απαντήσετε :

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αναλάβετε ως Περιφερειάρχης πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον ΟΑΚ ΑΕ ενεργοποίησης της αυτοδιοίκησης ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία και να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο σε ταχύτητα και παραγωγικότητα τρόπο τους διατιθέμενους πόρους από που κι αν προέρχονται;

Προτίθεστε να επεξεργαστείτε στην Περιφέρεια Κρήτης κάποιο εφαρμοστικό σχέδιο που θα αξιοποιεί τα διατιθέμενα θεσμικά εργαλεία για την βελτίωση της απορρόφησης των πόρων που συγκεντρώνονται ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης για την οικονομία της Κρήτης με την παραγωγή αναγκαίων έργων υποδομής;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook