Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στους τομείς του επισιτισμού και του τουρισμού στα Χανιά 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου

"Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τους συναδέλφους όλου του κλάδου που έδωσαν το παρών στην μαζική συγκέντρωση χθες Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Εργατικό Κέντρο Χανίων καθώς και τα Σωματεία Ιδ. Υπαλλήλων, το Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών το Σωματείο Διανομέων Ν. Χανίων   « Ιωσήφ Σαριδάκης », το Σωματείο Εργαζομένων Security και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων που στήριξαν την κινητοποίηση αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων το πρωί της Πέμπτης.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατέθεσαν υπομνήματα στην Περιφέρεια ζητώντας από την Τοπική Διοίκηση και το κράτος να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εποχικά εργαζομένων.

 Χαιρετίζει τους μαζικούς αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε ολόκληρη τη χώρα, κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να μας φορτώσουν για άλλη μια φορά τα βάρη και της νέας αυτής οικονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση επιμένει να αφήνει χωρίς δικαίωμα επαναπροσληψης χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν εποχικά στον Επισιτισμό. Αντίστοιχα καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους να ζήσουν με ψίχουλα. Αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής  είναι η λιποθυμία από την πείνα παιδιού άνεργης συναδέλφισας στην Ρόδο.

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού και μέλος της διοίκησης του ΕΚΧ, Ιωσήφ Αποστολάκης, μεταξύ άλλων επισήμανε : “ Βλέπουμε πλέον μπροστά μας την βαρβαρότητα αυτού του συστήματος. Ακόμα και ανθρώπινες ζωές να θυσιάζονται μπρος στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρόκειται να δεχτούμε την κατάσταση αυτή. Θα μας βρουν απέναντι τους, με τον ανυποχώρητο αγώνα μας όλο αυτό το διάστημα που έχει κατακτήσεις, τα Σωματεία και τα Συνδικάτα στον κλάδο λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά, τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσει και η μεγάλη εργοδοσία.

Τα δικαιώματα των εποχικά εργαζόμενων στον επισιτισμό δεν πρόκειται να μπουν στον πάγο. Δεν θα δεχτούμε να δουλεύουμε όποτε και όπως αυτοί θέλουν. Κανένας συνάδελφος να μην δεχτεί να δουλέψει με την εκ περιτροπής εργασία. Δεν θα δεχθούμε νέες θυσίες. Παλεύουμε να τηρηθούν όλες οι ΣΣΕ στον κλάδο. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στα ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά. Να διαγραφούν τα χρέη μας στις ΔΕΚΟ.

Ανυποχώρητος αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να ρθουν τα πάνω κάτω. “

Στην συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και η Καλλιόπη Νικολού εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Χανίων, που μεταξύ άλλων τόνισε : “ Καταδικάζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα είτε με τα ψίχουλα των 400 ευρώ του επιδόματος ανεργιας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων στο αεροδρόμιο, τα τουριστικά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα. Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσια μονομερώς να απασχολεί όσους εργαζόμενους επιθυμεί και με όποιον τρόπο επιθυμεί. Αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο της εκ περιτροπής εργασίας ταυτόχρονα με την αναστολή και όταν δεν χρειάζεται να τους απολύει όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας. “

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είμαστε μόνοι 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Απαιτούμε:

•           ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΣΕ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ 

•           ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

•           ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

•           ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

•           ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ      

•           ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ ,ΝΕΡΟ , ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..

Το Δ.Σ του Σωματείου Επισιτισμού οργανώνει  σύσκεψη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας την Τρίτη 30/6 στις 7 μ.μ. ώστε να συζητήσουμε τις επόμενες δράσεις μας. Στόχος της σύσκεψης είναι να γίνει πράξη το σύνθημα : "κάνεις μόνος του στην κρίση», να οργανωθεί επιτροπή αλληλεγγύης, να οργανωθεί η παρέμβαση απέναντι στην εργοδοσία ,την τοπική Διοίκηση και την κυβέρνηση ώστε να προστατευτούν οι άνεργοι και οι εποχιακά εργαζόμενοι.  Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς που απευθύνονται σε εργαζόμενους που απασχολούνται εποχικά να συμμετέχο".