Στις 5.15 ώρα Βελγίου (6.15 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ξεκινήσει μια από τις πλέον κρίσιμες συνόδους κορυφής για το μέλλον της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα της Συνόδου. Το επίσημο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να λάβει χώρα στις 19.00 ώρα Βρυξελλών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η Γερμανική βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την επέκταση του EFSF με 503 ψήφους υπέρ διευκολύνοντας την Ανγκελα Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις της με τους υπόλοιπους ηγέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητηθεί ένα πακέτο μέτρων για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει κούρεμα των ομολόγων κατά 60%

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Γερμανούς και του IIF για την κατάληξη του ύψους της περικοπής του ελληνικού χρέους.


Νωρίτερα ο Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταλήξουν σήμερα σε ακριβείς αριθμούς σχετικά με όλες τις τεχνικές πλευρές του πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε μετέπειτα συναντήσεις, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.

«Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό περιμένουμε από αυτούς. Υπήρξαν τεχνικές διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο και πιθανώς θα υπάρξουν τεχνικές διαπραγματεύσεις μετά τη σύνοδο» συμπλήρωσε.

Και υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εδώ για να καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τεχνικά ζητήματα και τέτοια»...

Ο Μπαγί δήλωσε ακόμα ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες της ευρωζώνης απόψε θα πρέπει να είναι όσο πιο αξιόπιστη γίνεται, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πόσες λεπτομέρειες αναμένονται σχετικά με την έκταση της συμβολής των ιδιωτικών τραπεζών.

«Υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, όλα αυτά θα προστεθούν στις σημερινές συνομιλίες και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουν τι είναι σωστό και δυνατό να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα», όπως είπε.