«Το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τα χρήματα που θα έρθουν εάν δεν αλλάξει ο Νόμος 4412 και η γραφειοκρατία»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές πιστώσεις που αναμένονται στην Κρήτη στην επόμενη πενταετία έκρουσε από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Στο περιθώριο της υπογραφής συμβάσεων για έργα, ο κ.Αρναουτάκης τόνισε πως ενώ αναμένονται χρήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορούν να απορροφηθούν οι πιστώσεις για τα έργα λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων λόγω του Νόμου 4412 και της γραφειοκρατίας.

«Έχουμε ζητήσει από όλους τους Δήμους και τις Αντιπεριφέρειες να υποβάλλουν προτάσεις για μελέτες οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο περιφερειακό μας πρόγραμμα και να δώσουν έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Επιπλέον από 1/1/2021, αλλάζει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και γίνεται εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και θα είναι η ίδια διαδικασία με το ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και αν δεν οργανωθούμε όλοι, θα έχουμε χρήματα και δεν θα μπορούμε να τα απορροφήσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης.

Ερωτώμενος για συγκεκριμένα έργα μια μελέτες στα Χανιά, ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως για τις καθυστερήσεις δεν φταίει η Περιφέρεια, ούτε οι Δήμοι. Όπως είπε βασική υπεύθυνη είναι η γραφειοκρατία του Νόμου 4412 που άλλαξε 300 φορές και για τον οποίο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή εντός του Αυγούστου να γίνει πιο ευέλικτος.

«Σήμερα υπογράφουμε ένα έργο και μέχρι να πάει ο ανάδοχος θέλουμε από 8 έως 12 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αρναουτάκης αναφέροντας και δύο παραδείγματα:

«Εγκρίναμε 35 εκατομμύρια ευρώ για έργα οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης. Το έργο δεν έχει ξεκινήσει και είναι τρία χρόνια σε εκκρεμμότητα γιατί  ο πρώτος με τον δεύτερο (εργολάβοι) πήγαν στα δικαστήρια…..»

«Ο βιολογικός της Παλαιόχωρας γιατί καθυστερεί; Τον ανακοίνωσα ο 2010. Στα δικαστήρια εγώ πήγα;»

Μάλιστα αναφερόμενος και σε συγκεκριμένες πιστώσεις είπε:

«Το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης λέει ότι η Κρήτη θα πάρει 175 εκατ. ευρώ στην πενταετία. Θα αυξηθούν στα 250 εκατ. ευρώ  και εάν κάνουμε υπερδέσμευση θα πάνε στα 400 εκατ. ευρώ. Τα δύο πρώτα χρόνια πρέπει να έχει απορροφηθεί το 70%, δηλαδή 280 εκατ. ευρώ. Εάν δεν αλλάξει ο νόμος 4412 και η γραφειοκρατία το σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει αυτά τα χρήματα…»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook