Μεγάλες απώλειες στον τζίρο του νομού Χανίων ακόμα και αν οι αφίξεις αγγίξουν το 25-30% όπως εκτιμάται

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην οικονομία του νησιού και ιδιαίτερα του νομού Χανίων, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των τοπικών επιχειρήσεων στηρίζεται από τον τουρισμό, συζήτησαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΧ, παραγωγικοί και θεσμικοί φορείς. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΟΕΒΕΝΧ, με σκοπό να εισακουστούν οι απόψεις των επαγγελματιών και να τεθούν από κοινού στόχοι για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από τις 15.000 επιχειρήσεις των Χανίων οι 7.000 πλήττονται από την πανδημία

Όπως τόνισε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας –Εμπορίου- Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας   Αντώνης Παπαδεράκης, τα μηνύματα για τον τουρισμό φέτος δεν είναι αισιόδοξα. «Αν επιβεβαιωθούν έστω τα μεσαία σενάρια, θα δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής, που δεν τις είχαμε δει ούτε στην προηγούμενη κρίση, γιατί αυτή η κρίση που περνάμε τώρα πλήττει ένα καίριο μέρος, της οικονομικής δραστηριότητας, τον τουρισμό, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στην προηγούμενη κρίση. Ο τουρισμός στην προηγούμενη κρίση ήταν σε μία ανοδική φάση».

Ο κ. Παπαδεράκης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα Χανιά από τις 15.000 επιχειρήσεις, οι 3.500 είναι άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό δηλαδή αν δεν υπάρχει τουρισμός δεν λειτουργούν. Άλλες τόσες έχουν έμμεση σχέση (πχ. Μεταποιητικές δραστηριότητες, ποτά, τρόφιμα κλπ). 

Ακόμα και το 25-30% στις αφίξεις δεν θα σώσει την κατάσταση

«Έχοντας πέρυσι περίπου 1.200.000 επισκέπτες στα Χανιά, το 25% ή το 30% που εκτιμάμε ότι θα έχουμε φέτος, σημαίνει αυτόματα, ότι θα έχουμε μεγάλες απώλειες τζίρου για την τοπική κοινωνία και αυτό θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και για το υπόλοιπο των επιχειρήσεων. Αυτό θα επιφέρει μείωση στην εσωτερική κατανάλωση, άρα θα πιάσει το σύνολο των επιχειρήσεων. Η σημερινή σύσκεψη έχει ως στόχο, να δούμε που θα πρέπει να επικεντρωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία σημεία. Πρώτον, να δούμε πώς θα σταθούμε σωστά απέναντι στην καλύτερη διαχείριση των κανόνων για την προστασία από τον κορωνοϊό, δεύτερον πρέπει να παρθούν μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε οι επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να μην κλείσει καμία επιχείρηση όσο μικρή και αν είναι εξαιτίας του κορωνοϊού και τρίτον  πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα, πού θα πρέπει να εστιαστεί ο τουρισμός, τι είδους τουρισμό θέλουμε και να προχωρήσουμε σε δράσεις ώστε, ο τουρισμός να αποκτήσει μία θεματικότητα».

Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες για να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  Ν. Χανίων, Γιάννης Παυλάκης, υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα της πανδημίας στον παραγωγικό τομέα και ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι πολύ έντονο. Οι στιγμές είναι δύσκολες και θα πρέπει να κάνουμε συντονισμένες ενέργειες ώστε να μην πάει κανένα ευρώ της χώρας χαμένο για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook